l’Ajuntament de Barcelona s’adhereix a la declaració de ruptura

La resolució de ruptura aprovada el novembre passat al Parlament de Catalunya va sumar ahir un altaveu qualitatiu en aprovar-se a l’Ajuntament de Barcelona una resolució en la qual el Consistori manifesta el seu “ple suport i adhesió”. El text va aconseguir la llum verda gràcies als vots de CDC, ERC i la CUP, que impulsava la proposta, i l’abstenció de la formació de govern Barcelona en Comú. Ciutadans, PSC, PP i la regidora d’ Unió, Sònia Recasens, hi van votar en contra.

elegitsLa proposta, debatuda a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció és breu però totalment explícita: “Manifestar el ple suport i l’adhesió a la resolució I/XI del Parlament de Catalunya”. La proposta de la CUP afegia, en tot cas, la reproducció de la resolució parlamentària en què es dóna per iniciat el procés de creació d’un Estat català independent i s’insta la Cambra a “no supeditar-se a les decisions de les institucions de l’ Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional.”

Així mateix, el text votat a la comissió assumeix que l’ Audiència Nacional i la Fiscalia podrien actuar contra l’Ajuntament de Barcelona pels delictes de rebel·lió, sedició, prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions i ús indegut de fons públics. De fet, s’ esmenten les diligències obertes contra els a juntaments de la Seu d’Urgell i Celrà, així com les denúncies del fiscal en cap de l’ Audiència, Javier Zaragoza, contra els ajuntaments de Girona, Sant Cugat del Vallès i Igualada.

El vot favorable de convergents, republicans i cupaires estava garantit, mentre que el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va justificar l’abstenció del seu grup, que va permetre l’aprovació del text, emparant-se en la defensa del dret a decidir i l’aposta per impulsar un procés constituent, encara que va descartar fer-ho amb forces esquitxades per la corrupció.

En aquesta línia, va defensar la necessitat de buscar aliats per poder celebrar un referèndum a Catalunya i va afirmar que el procés català no pot tirar ­endavant sense els suports necessaris. Pisarello també va aprofitar per plantar cara pels resultats del 20- D i avisar d’un canvi en la “correlació de forces” a Catalunya.

La comissió també va aprovar una altra resolució, impulsada per CiU, en la qual Barcelona mostra el suport als ajuntaments investigats per sedició. El portaveu convergent, Joaquim Forn, va demanar que Barcelona actuï com a capital de Catalunya i defensi el món local que s’expressa en ple exercici de llibertat. En aquesta ocasió, BComú hi va votar a favor.

24/12/2015, lavanguardia