Xina neutralitza el principal advocat de drets humans

Resultat d'imatges de Pu ZhiqiangL’ofensiva judicial contra la dissidència i els defensors dels drets humans continua a la Xina. La nova víctima és l’advocat Pu Zhiqiang, que ahir va ser condemnat a tres anys de presó acusat d’“incitar a l’odi ètnic” i atemptar contra l’ordre públic en “buscar-se baralles” a les xarxes socials. Encara que la pena de presó va quedar suspesa, no podrà tornar a exercir l’advocacia.

Pu Zhiqiang era el més notable dels advocats que defensen ­causes relacionades amb la llibertat d’expressió i els drets humans. Ha criticat, per exemple, el sistema de camps de treball, que permet tancar persones durant anys sense sotmetre-les a judici. També va defensar l’artista Ai Weiwei d’un delicte d’evasió d’impostos. Ai va condemnar ahir la sentència.

Amnistia Internacional afirma que tant el procés contra Ai com el que ara ha patit Pu tenen una motivació política. Un portaveu del ministeri d’Afers Exteriors va assenyalar que el cas s’havia resolt “segons la llei” i va afegir que “els governs estrangers han de respectar la sobirania judicial de la Xina”.

L’interès de nombrosos governs pel procés contra Pu pot haver ajudat al fet que la sentència hagi estat baixa. Pu s’enfrontava a vuit anys de presó i no haurà de complir els tres a què va ser condemnat.

L’advocat s’estarà ara sota “vigilància domiciliària”. La policia seguirà els seus moviments durant aquests tres anys.

Pu va abandonar el c entre de detenció número u de Pequín a mitja tarda. Allà ha estat tancat 18 mesos, des de maig del 2014, quan va ser detingut després d’haver penjat set comentaris a Weibo, l’equivalent xinès a ­Twitter.

Els comentaris eren crítics amb el Govern. Pu considerava que la repressió contra els uigurs, l’ètnica musulmana de Xinjiang, era “excessivament violenta”. També es reia de la retòrica ofi­cial per reclamar la sobirania sobre els atols del mar de la Xina ­Meridional i opinava que el Partit Comunista Xinès no era de con­fiança.

Aquests set post van ser el detonant que esperaven les autoritats per neutralitzar-lo.

Amnistia Internacional considera que la sentència “és un intent deliberat de les autoritats xineses per doblegar un campió de la llibertat d’expressió”, un avís, així mateix, per a navegants. Els altres advocats de la dissidència saben ara el que els espera.

Pu té deu dies per apel·lar. L’agència oficial Xinhua va informar que el lletrat havia reconegut els delictes, demanat disculpes i que havia acceptat la sentència. Els seus advocats, tot i això, van assegurar que no s’havia declarat culpable.

El judici es va celebrar la setmana passada i va durar només un dia. Diversos manifestants es van congregar davant la seu del tribunal i van tornar a fer-ho ahir. Policies de paisà van detenir una dotzena de persones i van demanar a la premsa internacional que abandonés el lloc.

, Redacció i agències
23/12/2015 - 00:41h lavanguardia