Ses Illes recuperen l’oferta televisiva en català

unnamedLa presència del català als televisors de les Balears continua recuperant terreny a tota velocitat i, en pocs dies, els espectadors de les illes han vist com la raquítica oferta en llengua pròpia s’ha multiplicat. Primer amb la reposició de pel·lícules doblades a IB3 i ,des d’ahir, amb el restabliment dels canals 33, Super3 i el 3/24. Tots van deixar de sintonitzar-se el març passat com a conseqüència de l’entrada en vigor de l’anomenat dividend digital. Un ajust tècnic que el govern del PP va aprofitar per impedir la seva recepció malgrat que hi havia la possibilitat de continuar amb les emissions.

De fet, la restitució del senyal ha estat possible gràcies a la voluntat del nou Govern balear i a la redistribució dels canals que emeten a través d’un múltiplex de titularitat autonòmica. Això no suposarà, segons l’Executiu, una minva en la qualitat de les emissions de la televisió autonòmica, IB3, com apuntaven des del PP. En aquest sentit, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, va recordar ahir que els ciutadans de les Balears “podran tornar a gaudir d’una oferta televisiva equilibrada, que havia quedat molt descompensada perquè l’anterior govern balear no hi havia mostrat cap interès”.

Després d’aquest primer pas, ara la idea és recuperar la programació convencional de TV3, encara que això, reconeixen des de l’executiu, serà més complex. En aquests moments a les Illes arriba el senyal del canal internacional, que emet una programació sense els continguts que generen algun tipus de drets. Amb tot, Esperança Camps, consellera de Cultura, ha destacat que “la restitució de les emissions dels canals de la CCMA és una manera d’anar completant l’ecosistema comunicatiu en català a les Illes Balears i una manera de continuar normalitzant les relacions institucionals amb Catalunya, que mai no haurien d’haver estat trencades”. Als nous canals s’hi afegeix la recuperació del català en algunes de les pel·lícules emeses per la televisió autonòmica. En accedir al càrrec, el nou director general, Andreu Manresa, va programar l’emissió de diversos films a IB3.

18-XII-15, D. Gilabert, lavanguardia