Turquia s’instal·la a l’Iraq i amenaça Mosul

Resultat d'imatges de turquia iraq mosulTurquia ha decidit ignorar l’ultimàtum posat per Bagdad i no retirarà el contingent desplegat el cap de setmana passat fins als voltants de la ciutat de Mossul, al nord de l’Iraq, controlada per l’ Estat Islàmic ( EI). Això sí, les tropes turques estacionades a la província de Nínive, al nord del país veí, no rebran reforços, va fer saber ahir el portaveu d’Afers Exteriors turc, Tanju Bilgic.

Ankara addueix que la seva recent mobilització –diversos centenars de soldats i 140 vehicles blindats, entre els quals almenys vint tancs (encara que els mitjans locals eleven les xifres a tres divisions de 6.000 homes)– forma part d’una missió acceptada per les autoritats iraquianes per entrenar i equipar combatents locals, formats per iraquians sunnites i kurds, de cara sobretot a enfrontar-se a l’ Estat Islàmic (EI).

Bilgic també va afirmar que l’exèrcit turc ha entrenat un total de 2.411 persones per a la Guàrdia Nacional de Mossul al camp Baixiqa del nord de l’Iraq en cooperació amb les autoritats iraquianes i el Govern autònom kurd.

Resultat d'imatges de turquia iraq mosulEn canvi, el Govern de Bagdad assegura que no ha convidat mai una força de tal calibre al seu país i que el fet de la seva aparició constitueix una “violació de la sobirania nacional”.

El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, ha demanat a l’OTAN que exigeixi a Turquia que retiri immediatament les seves tropes i amenaça de presentar una protesta formal davant el Consell de Seguretat de l’ONU en cas que Turquia no ho faci. No es refia d’Ankara: tem que el camp d’entrenament de Baixiqa es transformi en una base militar sense el seu vistiplau ni control. A més, enmig de fortes especulacions sobre un aixecament sunnita contra l’ EI a Mossul, la segona ciutat de l’Iraq, Turquia no ha de tenir cap poder de control sobre el seu futur.

Per si no hi hagués prou tensió, Moscou va fer saber ahir que considera l’esmentat destacament turc a l’Iraq il·legal i inacceptable. Des que un avió militar rus va ser abatut per l’exèrcit turc ara fa dues setmanes, les relacions entre tots dos països van cada cop pitjor.

En un evident esforç per rebaixar la tensió amb l’Iraq i Rússia, el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, va fer públic ahir el seu desig de vistar Bagdad ben aviat. Ara bé, si algú veu en la implicació de Turquia en la regió alguna cosa més que l’intent de proveir protecció davant l’ EI, això serà vist per Ankara com una “provocació deliberada”, va fer saber Davutoglu.

La setmana passada, Moscou va acusar directament Ankara de beneficiar-se del contraban il·legal de petroli controlat per l’ EI, esmentant fins i tot una pretesa implicació directa de la família del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Turquia ha negat vehementment el vincle amb aquest comerç que suposa fins a un 43% dels 80 milions de dòlars (73,5 milions d’euros) que l’ EI ingressa mensualment, segons un informe publicat dilluns pel centre d’estudis IHS.

Però a l’acusació de Moscou –secundada per Teheran, que ja ha afirmat que disposa de proves–s’hi ha afegit també el primer ministre iraquià, que dilluns va fer públic al seu web que la major part del petroli produït per l’ Estat Islàmic a Síria i l’Iraq és objecte de contraban a través de Turquia.

9-XII-15, R. Ginés, lavanguardia