TVE no informa, fa propaganda (pagant tu, i jo, i tots!)

La televisió pública es paga amb diners públics. Potser aquesta evidència s'oblida amb massa freqüència. Potser els ciutadans que aporten aquests diners amb els seus impostos no ho tenen present. Potser sintonitzem els nostres aparells receptors i pensem, instintivament, que les imatges i paraules que arriben per allà són com la pluja que cau del cel, que no costa un cèntim a ningú. Bé, la veritat és que la televisió pública costa diners, molts. Parlem, concretament, dels 342,87 milions d'euros destinats a RTVE en els pressupostos generals de l'Estat del 2016, que és una pasta, encara que les despeses totals previstes per aquest ens gairebé arribaran a 1.000 milions aquest any que ve, així que aneu fent comptes.

Sáenz de Buruaga: Doncs bé, estarem d'acord que aquest servei públic, imprescindible en una societat democràtica, ha de ser independent i blindat als partidismes. Doncs no, no és així. El que passa és que alguns polítics procuren sense defallir influir en la graella de programació, fins al punt que n'hi ha que detecten pràctiques contràries al codi deontològic. Ho diuen membres del Consell d'Informatius, que és l'organisme encarregat de vetllar per la independència dels serveis informatius de TVE. "No hi ha independència, estem fent propaganda", ha declarat Alejandro Caballero, que presideix aquest consell.

Una situació, per cert, que no és d'ara, que no es pot inscriure en la famosa i mai ben ponderada "campanya electoral", que ve de lluny i que ha estat denunciada davant la Unió Europea amb el suport de mil cinc-centes firmes de treballadors de TVE. I ja us deveu imaginar que firmar una denúncia com aquesta no és ni fàcil, ni còmode ni tranquil·litzador per a ningú que tingui un lloc de feina en aquesta empresa. Què passa a TVE? Què passa amb un servei públic que no pot faltar en una societat moderna i democràtica? Passa una cosa que a l'espectador no se li ha escapat: consisteix en la pèrdua de credibilitat de la primera televisió pública de l'Estat i la més important.

No és per falta de mitjans, materials i personals ­la plantilla de RTVE supera les 6.000 persones­, ni pel desplegament de corresponsalies a països de mig món i part de l'altre, ni per la presència de professionals de la informació d'incontestable solvència. La causa s'ha de buscar a la grapa. La grapa política de la majoria absoluta al Congrés i a la sistemàtica caiguda en la temptació d'un govern que concep TVE com una eina al servei del poder, en lloc d'un instrument al servei de la ciutadania.

30-XII-15, Alfred Rexach, lavanguardia