unitat i pluralitat de la CUP

Resultat d'imatges de cup manresaAquí n'hi ha uns que mouen els fils i proven de fer-nos creure una realitat que no existeix. Saps allò del món de les aparences de la caverna de Plató? Doncs el mateix!", exclamava un assistent a la sortida de la jornada de debat de la CUP d'abans-d'ahir a Manresa assenyalant implícitament alguns diputats i membres del secretariat nacional de la formació.COM ell, uns quants dels congregats van sortir "emprenyats" amb el resultat de la votació: seguir negociant amb Junts pel Sí amb una alternativa a Mas. Lògicament, els disconformes eren els disposats a passar pel tràngol d'investir Mas, decebuts sobretot perquè de les quatre opcions que es van posar sobre la taula per ser referendades per la militància de l'esquerra alternativa, la seva va ser la tercera en nombre de vots, darrere fins i tot dels partidaris de concórrer a noveseleccions. Sigui dit de passada, alguns militants desconeixen que hi hauria votacions a Manresa. "Les eleccions són la fi del procés; no tot són flors i violes a la CUP, com intenten fer creure a la gent", comentaven alguns a la sortida. Altres denuncien que el debat va començar viciat pel joc previ de comunicats en contra i a favor de fer Mas president. Als documents d'Endavant, Arran i del manifest Gir a l'esquerra (signat entre altres pel diputat de la CUP, Josep Manel Busqueta) rebutjant de ple el líder de CDC, s'hi van afegir els de Corrent Roig i Lluita Internacionalista a darrera hora; una ofensiva que va fer que Poble Lliure quedés sola apostant per una posició més pragmàtica en aquest sentit. "Endavant està disposada a rebentar-ho tot, fins i tot el procés", deia un dels presents a l'acte, potser recordant que en les conclusions de l'assemblea nacional que Endavant va celebrar a finals d'octubre no hi ha ni un sol esment al procés sobiranista. El seu objectiu declarat és esdevenir algun dia l'aparell polític de referència de l'esquerra alternativa independentista, passant per sobre de la CUP, a diferència de Poble Lliure, que entén que la CUP és l'espai idoni.

Segons aquestes fonts, "hi ha només dos escenaris, investir Mas o no, però tots dos ens aboquen a una mateix final: la ruptura". "Jo no ho crec", argumenta un militant des del 2003 de la CUP. "Les he vistes de tots colors i mai no ha passat res". El cert, però, és que una fractura entre els cupaires posaria en safata l'objectiu d'Endavant de ser l'espai de referència en fer-se amb la sigla de la CUP, i això mateix, el concedir-los un espai ja madurat com el de la CUP, és una de les raons que impedeix la possibilitat d'una ruptura.

A ningú no se li escapa ja que tant Poble Lliure (ex-MDT) com Endavant són les organitzacions més influents dintre la CUP. Les decisions orbiten segons els seus posicionaments. El secretariat nacional, format per 15 persones, de fet està dividit entre els partidaris d'uns i dels altres, amb una única persona que teòricament hauria de fer de pont entre les dues organitzacions. I pel que fa als diputats, el que queda clar es que la línia més dura l'encapçalen Anna Gabriel (militant d'Endavant), Benet Salellas i Busqueta, mentre que entre els partidaris de l'acord hi podria haver Antonio Baños, Albert Botran (militant de Poble Lliure), Julià de Jòdar i Ramon Usall.

La sensació entre els descontents de la jornada de debat és que es pretén aparentar i donar una imatge d'unitat dintre la CUP que no existeix, lluny del "sortim de l'assemblea reforçades i més unides que mai" que clamava via Twitter la CUP de Gràcia. "S'han ditbajanades!Busquetahaafirmat davant tothom que des del 27-S no s'ha assolit cap acord amb Junts pel Sí! A qui pretén enganyar?", repliquen diferents fonts després de la jornada de debat manresana sabedors que la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre pel Parlament refuta aquesta idea. Hi ha distensions a les bases. I hi ha contradiccions en els mateixos diputats. Ahir, una prova evident: a la mateixa hora, però en ràdios diferents, Baños i Gabriel donaven un punt de vista diferent respecte a l'aval de la militància per a la negociació amb Junts pel Sí. Més evidències. Les cares dels diputats i membres del secretariat nacional més disposats a assumir Mas durant els parlaments de Salellas i Gabriel: a punt d'esdevenir un poema sinó fos pel forçat i obligat somriure per la posada en escena davant els periodistes.

1-XII-15, À. Tort, lavanguardia