els demés paguem la neteja de la burilla o xiclet que llences tu

Resultat d'imatges de colillasGuerra a les burilles i als xiclets. I també, als altres petits residus que han convertit molts carrers i places de Madrid en un espectacle de brutícia. L'Ajuntament de la capital espanyola ha decidit llançar una gran campanya de conscienciació per corregir els hàbits ciutadans, molt estesos, consistents a llençar tota mena de residus a terra sense més miraments. L'alcaldessa, Manuela Carmena, reforçarà el seu missatge amb un ban municipal. No demana un esforç descomunal als conveïns; bàsicament que deixin de llençar les coses a terra.

"Un xiclet triga cinc anys a desaparèixer; pensar en la paperera és un segon". Aquest és el text d'un dels cartells amb què l'Ajuntament madrileny convidarà els ciutadans a col·laborar en el seu pla per combatre unes distrac­cions, quotidianes i rutinàries, que han creat un focus d'immundícia de primer ordre. Aconseguir que els ciutadans deixin de llençar el xiclet, les burilles i altres deixalles als carrers, parterres, jardins i bancs és una fita aparentment modesta; però sintetitza la voluntat de revertir la degradació de la netedat urbana registrada els últims anys, una cosa que resulta sorprenent per a qualsevol visitant.

Cartells als autobusos, a les marquesines, als camions de recollida i als contenidors, així com senyals al carrer són algunes de les actuacions programades. També està previst dur a terme una campanya específica sobre la separació de residus; difondre un espot per a cinemes durant les dates nadalenques; recórrer a les xarxes socials; organitzar un programa educatiu en què participaran pares i alumnes... "Hem volgut posar l'accent en situacions concretes i en el reforç del comportament positiu", assenyalen fonts de l'Ajuntament de Madrid. Però no es posa èmfasi en les mesures coercitives. "La gent llença la burilla o el xiclet per desconeixement del que suposa. Si sabés el cost de neteja que té per a l'Ajuntament, o si conegués que si llença un xiclet a terra, aquest hi quedarà enganxat, no ho faria", declara Víctor Sarabia, director general de Serveis de Neteja i Residus de Madrid.

A Espanya, moltes ciutats tenen aprovades ordenances que recullen multes per llançar a terra cigarrets, xiclets, papers i altres objectes (Madrid, Barcelona, Còrdova...); però amb prou feines hi recorren. Les administracions diuen que prefereixen conscienciar abans que multar; però aquestes campanyes brillen per la seva absència, amb la notable excepció ara de Madrid. L'argument per no multar és que "caldria posar un guàrdia al costat de cada persona, caldria enxam-par in fraganti, i això no sempre és fàcil", solen dir els tècnics de neteja.

Els ciutadans de vegades no li donen importància a aquesta contaminació de baix perfil. "Fins i tot, alguns creuen que el fet de pagar impostos els dóna dret a embrutar. Però ser ciutadà comporta obligacions", diu Joan Pujol, tècnic de medi am­bient de l'Ajuntament d'Argentona, municipi que ha re­duït un 65% els seus residus no reciclats amb una recollida selectiva porta a porta (Residu Mínim). "Cal deixar-se la boca seca donant missatges educatius; però si després de diversos avisos, el ciutadà no reacciona, cal recórrer a la sanció; perquè si no hi ha resposta, se li dóna un reforç negatiu", diu aquest expert, partidari de la "tolerància zero contra aquest incivisme quotidià" i convençut de l'efectivitat de la multa quan corre el boca a boca.

3-XI-15, A. Cerrillo, lavanguardia