la formació d’Ada Colau es presenta al 20D

+ Xavier Domènech, candidat de coalició Podem, ICV, EUiA i BComú al 20-D

Xavier Domènech, probable candidato de BC, reivindica la soberanía nacional y socialLa líder de Barcelona en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va posar ahir al capdavant del nou repte electoral de la formació i va llançar oficialment la candidatura de l'historiador Xavier Domènech per a les eleccions generals, que aspira a liderar la llista de la confluència d'esquerres -integrada també per ICV-Podem, EUiA i Equo-. Però el discurs de Colau va anar més enllà de les reivindicacions socials, trencar "el cadenat del 78" i aconseguir el "canvi real". Colau va cridar a avançar cap a la "República catalana" i el candidat va fer gestos a la CUP: "Són inseparables la construcció i la llibertat nacional de la llibertat social".

En un acte celebrat a l'estació del Nord de Barcelona, en el qual juntament amb els candidats Domènech i Marta Sibina va participar Xose Manuel Beiras, Colau va tocar a sometent en un intent de fer reaccionar aquesta part de l'esquerra que va quedar aparcada després dels pobres resultats obtinguts per Catalunya Sí que és Pot el 27-S.

Amb l'energia i el discurs combatiu que la caracteritzen, l'alcaldessa va arremetre contra PP, PSOE i CiU, que va acusar d'haver compartit agenda econòmica i social, durant anys, donant-se suport mútuament. I els va qualificar d'"eterns amants", embolicats en "dècades d'orgies", fins que un d'ells "es va aixecar com a independentista", amb referència a Artur Mas. També els va recriminar que estiguin contínuament donant lliçons de democràcia i omplint-se la boca amb la paraula llibertat quan va considerar que "mai no han lluitat per la llibertat". "No aconseguirem un canvi real amb CDC governant a Catalunya, es disfressin del que es disfressin, ni amb bipartidisme en l'Estat, ni amb els nois del catàleg d'Ikea representants de l'Ibex 35 -va dir en referència a C's-; vam poder a Barcelona i podrem si ens ho creiem".

Colau només va suavitzar el to per referir-se "als companys" de Podem, als quals va llançar una oferta clara de pacte: "Sigueu valents i fem el que sempre hem dit; més enllà de les sigles el que importa són els processos de canvi i el protagonisme de la gent; és el moment d'empènyer junts". El propòsit de Colau és que la candidatura catalana obtingui un grup propi al Congrés que es coordini amb Podem, fet que suposaria aparcar les sigles del partit de Pablo Iglesias a Catalunya. "Tenim diferències -"per començar, d'estil", va dir-, però en l'àmbit estatal Podem són el millor aliat per avançar en l'àmbit de les sobiranies", va defensar Colau.

L'alcaldessa de Barcelona té previst implicar-se a fons en aquesta nova campanya després que el líder de Catalunya sí que és Pot al ­Parlament, Lluís Rabell, li retragués ahir la seva falta de suport a les cata­lanes: "Hauria pogut fer més", va dir.

26-X-15, A. Azpeitia, lavanguardia