sospitosa mort de Jacky Sutton a l’aeroport Atatürk

L'únic que és clar fins ara del cas de la mort de Jacky Sutton, una activista britànica que va arribar a treballar per a la BBC com a periodista, és que el seu cos va ser trobat sense vida en un lavabo de l'aeroport Atatürk d'Istanbul. I que els seus amics i gent propera no creuen la versió oficial oferta per Turquia, segons la qual Sutton es va suïcidar dissabte passat penjant-se amb els cordons de les sabates després de perdre un vol. L'autòpsia hauria d'abocar més llum en aquest cas.

Els fets, segons la versió oficial oferta per l'agència estatal Anadolu, són els següents: Sutton es va llevar la vida en un servei de l'aeroport després de no poder connectar amb un vol cap a l'Iraq procedent de Londres. Sense esmentar font, Anadolu va assegurar que es va angoixar per no poder pagar el nou bitllet cap a Erbil, capital oficiosa del Kurdistan iraquià. Tres turistes russos van trobar-ne el cadàver penjat del ganxo de la porta d'un bany a la zona de transbordament.

Aquesta versió, però, fa aigües si es té en compte que, tal com han indicat fonts de la institució per a la qual treballava Sutton com a directora en funcions ¿el londinenc institut de cobertures informatives de guerra i pau (IWPR)¿, els diners no eren ­problema. A més a més, segons va indicar la mateixa font, els canvis de vol són ­freqüents per a aquest tipus d'activistes. En una de les butxaques de la informadora, ­segons l'agència de notícies turca DHA, es van trobar 2.300¿euros.

Sutton, segons el Daily Mail , no tenia problemes psicològics, però sí que havia tingut estrès posttraumàtic després de ser arrestada com a presumpta espia a l'Àfrica a finals dels anys vuitanta. En tot cas, estava acostumada a condicions molt dures com a especialista en l'Iraq, un càrrec que va ocupar després que el director previ, Ammar Al Shahbander, fos assassinat amb un cotxe bomba a Bagdad el 2 de maig. Recentment, Sutton havia expressat la por de ser un possible objectiu de l'Estat Islàmic.

21-X-15, R. Ginés, lavanguardia