perquè la UEFA multa la llibertat d’expressió dels socis del Barça?

Resultat d'imatges de uefa barça esteladesEl Barça s'ha afartat de la UEFA en el cas de les estelades i recorrerà fins on calgui per defensar els seus interessos i els dels aficionats. La diplomàcia del club no ha donat cap resultat, ja que ahir es va fer públic que han sancionat el club blaugrana amb 40.000 euros més per l'exhibició de banderes independentistes durant el partit de la Champions contra el Bayer Leverkusen del 29 de setembre. Aquesta quantitat suposa 10.000 euros més que la que ja va haver d'afrontar el Barcelona per la multa imposada després de la final de Berlín del 6 de juny. L'avenç de la notícia al web de La Vanguardia va agafar una part de la junta barcelonista camí de Minsk, on ahir a la nit va donar explicacions el vicepresident esportiu, Jordi Mestre, que va ser contundent.

"El nou càstig ens ha provat molt malament. Nosaltres vam optar per la via de la diplomàcia i la pedagogia i aquesta estratègia no ha tingut cap resultat. Ara recorrerem contra el càstig a la UEFA i si la seva resposta és negativa, anirem al TAS. Si el TAS tampoc no ens dóna la raó anirem als tribunals ordinaris de justícia, al tribunal ordinari de Suïssa, i, en última instància, al tribunal d'Estrasburg", va assenyalar el vicepresident. La directiva del Barça s'ha cansat de pagar els plats trencats i abandona la tebiesa.

Encara que per al club això no suposa una guerra amb la UEFA. "En absolut; nosaltres anem per la via normal de presentació de recursos, seguim els reglaments", va puntualitzar Mestre. L'acompanyaven els directius Silvio Elias, Javier Bordas i Jordi Moix i el director d'esports professionals, Albert Soler. Durant el viatge es va decidir que havien de sortir a donar la cara. El president del club, Josep Maria Bartomeu, no es va poder desplaçar a Bielorússia, ja que no li va donar temps de tramitar el visat amb prou antelació perquè havia hagut d'afrontar un viatge de negocis.

El nou càstig és més elevat en tractar-se d'una reincidència, encara que de moment el Camp Nou no està amenaçat amb un tancament parcial. La multa és per les estelades i pels crits d'independència, però no pas pels xiulets a l'himne de la Champions.

Malgrat els esforços del Barcelona per fer entendre que les estelades són un símbol quotidià a Catalunya, i malgrat les reunions amb l'ara president suspès Michel Platini, la UEFA continua considerant-les com "bàners inapropiats" i per tant sancionables segons la seva reglamentació. A l'estiu el Barça va decidir no recórrer la primera multa i va optar per la via del diàleg i la pedagogia, encara que durant la campanya electoral a la presidència Bartomeu havia dit que hi prendria cartes. Com s'ha vist, de poc ha servit, per a estupefacció de molts dels aficionats, quaranta dels quals es van desplaçar ahir en l'avió de l'equip blaugrana.

Quan els futbolistes del Barcelona i del Bayer van saltar a la gespa del Camp Nou i van començar a sonar els acords de l'himne de la Champions una xiulada majoritària es va escoltar des de les grades, alhora que es desplegaven més estelades de les habituals a l'Estadi, en la primera cita europea de la temporada al recinte blaugrana. Encara que ni la xiulada no va ser tan sonora com la de la final de la Copa del Rei contra l'himne d'Espanya ni la presència de banderes independentistes va ser tan massiva com a Berlín. Alhora diversos espectadors es van girar cap a la llotja, on hi havia el delegat de la UEFA en el partit, el gal·lès David Griffiths, que va fer fotografies del que estava succeint, especialment de la zona del gol sud, i ho va incloure en el seu informe. Al començament semblava que no hi havia d'haver una nova multa, però l'organisme rector del futbol europeu va tractar l'assumpte en la reunió de la comissió de Control i Disciplina de dijous. Els xiulets a l'himne no suposen un problema per a la ­UEFA, però les banderes estelades i els crits d'independència, sí.

Al Barça se li obre ara un pano­rama molt incòmode, ja que s'exposa a ser castigat en cada partit en què els seus aficionats llueixin estelades. El pròxim matx continental al Camp Nou serà el 4 de novembre contra el BATE i les protestes poden anar a més. "El que mai no farem serà coartar la llibertat dels nostres socis", va dir el vicepresident Mestre.

L'actitud de la UEFA és incomprensible per al Barça, com ho és que les banderes rebin un càstig més gran, per exemple, que les bengales. Per aquests artefactes el Benfica ha estat multat amb 20.000 euros, pels fets que van succeir al Vicente Calderón. En l'assemblea de compromissaris de diumenge aquest serà un afer difícil, encara que sigui en el torn de precs i preguntes.

20-X-15, J.B. Martínez, lavanguardia