retalls de premsa

Diari de Barcelona, 28-II-05.
e-Democràcia: democràcia electrònica i participació ciutadana

Malgrat el fracàs de l'experiència pilot de vot electrònic per al referèndum de la Constitució Europea del 20 de febrer, les possibilitats de les tecnologies per a la modernització del joc democràtic segueix interessant els teòrics. Serà perquè la democràcia electrònica que preconitzen contempla algun altre benefici més enllà del sufragi telemàtic, més en el sentit de l'augment d'implicació de la ciutadania en la política. El proper dijous, el professor de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Barrat; el professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Josep Maria Reniu, i la investigadora de la Fundació Bofill i responsable de Democràciaweb, Laia Torres, debatran sobre tot plegat a l'Ateneu Barcelonès. Serà després de la presentació de la campanya "Tens un e-mail?", de l'Associació Radical Transnacional a Barcelona, que reclama que es facin públiques les adreces electròniques dels diputats i diputades a la web del Parlament de Catalunya.

Quan? Dijous, 3 de març, 20:00h.
On? Ateneu Barcelonès, c/Canuda, 6.
-----------------------------------------------------------------------

vilaweb, 3-III-05.

> Barcelonaradical.net fa campanya per aconseguir una democràcia més acostada al ciutadà
> Demana que es facin públics els emails dels diputats al Parlament de Catalunya
Vivim en un país que es diu democràtic, però... ho és de veritat? Els ciutadans poden acostar-se a la classe política per traslladar-los allò que els preocupa? A partir d'aquestes qüestions l'associació Barcelonaradical.net ha engegat una campanya ('Tens un email?') que té per objectiu que el Parlament de Catalunya publiqui les adreces d'e-mail dels diputats perquè els ciutadans puguin comunicar-s'hi. Això ja ho fa el Congrés espanyol i alguns parlaments autonòmics, com el d'Andalusia.
La campanya es presenta avui al vespre a l'Ateneu Barcelonès amb Jordi Barrat, professor de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili i expert en vot electrònic; Josep M. Reniu, professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i expert en e-democràcia, i Santiago Castellà, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili i president de Barcelonaradical.net. La plataforma, integrada per professionals del dret, les ciències polítiques, l'antropologia i altres àmbits, reivindica una democràcia 'en què hi hagi una relació directe entre el representant i el representat', semblant al model anglosaxó, on qualsevol pot reunir-se amb el representant polític de la seva demarcació per expressar-li el que convingui.
L'associació ha lliurat cartes als diputats del Parlament de Catalunya per donar a conèixer la campanya i anirà publicant les respostes dels parlamentaris a la web. Segons Rafel Villaró, secretari de l'Associació, Barcelonaradical.net s'inspira en el Partit Radical italià, que lideren Emma Bonino i Marco Pannella, un grup amb idees conservadores en l'aspecte econòmic però progressistes en el camp social.

+ Webs relacionades dins Nosaltres.Com>, que lideren Emma Bonino i Marco Pannella, un grup amb idees conservadores en l'aspecte econòmic però progressistes en el camp social.

+ Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Política i govern i Democràcia electrònica.
----------------------------------------------------------------

Iniciativa de l'Associació Radical Transnacional
Volen saber les adreces electròniques dels diputats
lamalla.net, Francesc Castro, 3-III-05.

L’Associació Radical Transnacional a Barcelona (ART-BCN) va engegar, el passat dimecres, la campanya Té un e-mail?, dirigida als diputats i les diputades del Parlament de Catalunya. Amb la iniciativa, aquesta organització pretén que el web de la Cambra faci públiques les adreces de correu electrònic dels representants dels diferents grups per tal de facilitar la comunicació directa amb els ciutadans. Després de fer arribar una carta personalitzada a tots i cada un dels diputats informant-los del perquè de la campanya, l’ART-BCN fa públics els seus objectius aquest dijous en una acte de presentació.

La campanya parteix d’una premissa que diu que "un accés més fàcil és sinònim de més democràcia" i, per aquesta raó, l’Associació demana als diputats i les diputades que "facin les gestions necessàries perquè al web del Parlament apareguin les seves adreces electròniques". L’objectiu és que el conjunt de la ciutadania es pugui comunicar amb ells d’una manera directa.

El passat dimecres, representants de l’ART-BCN van anar al Parlament per lliurar les cartes personalitzades a ses senyories i aquest dijous a les 20:00 hores presenten la campanya públicament a l’Ateneu de Barcelona. A més a més, el president de l’Associació, Santiago Castellà, va sol·licitar una entrevista al president de la Cambra per comunicar-li la necessitat, tal i com es recull al web de l’ART-BCN, "d’aprofundir en l’ús de les noves tecnologies i assolir d’aquesta manera una democràcia més participativa".

L’Associació Radical Transnacional a Barcelona és una entitat que va néixer amb la voluntat de generar iniciatives ciutadanes que permetin aprofundir en els drets civils i les llibertats públiques. L’ART-BCN no està vinculada a cap partit polític tot i que reconeix una vinculació amb el Partit Radical Transnacional de l’excomissària europea de Pesca, Política de Consumidors i Ajuda Humanitària, Emma Bonino.