Nepal, entre Xina, la Índia i una èlit parasitària

Les carreteres del Nepal estan molt buides malgrat les festes de Dasain, i a Kàtmandu es formen cues de trenta hores per intentar omplir el dipòsit. Els nepalesos, encara convalescents d'un terratrèmol, s'han quedat sense combustible perquè el seu únic proveïdor, l'Índia, vol intimar que la seva nova Constitució no és del seu grat. Fa dos mesos que els madhesis -la població de llengua hindi de les planes- estan en peu de guerra perquè consideren que la Carta Magna -aprovada finalment al setembre -els manté com a ciutadans de segona. I Nova Delhi ha acabat abraçant la seva revolta, en què quaranta manifestants han mort a mans de les forces de seguretat, amb la meitat de l'exèrcit nepalès desplegat a la zona.

Els madhesis no són els únics nepalesos que es consideren traïts per un text que, després d'una dècada de guerra civil i set desesperants anys d'Assemblea Constituent, sembla que ho deixa tot lligat i ben lligat en mans de les castes altes de la vall de Kàtmandu. Altres nepalesos, singularment els aborígens de les muntanyes -xerpes, tamangs, lepchas i molts altres- i de les planes -tharus- tenen tants motius de desengany com els madhesis, però no pas aliats tan poderosos.

L'Índia l'està collant el seu germà petit himalaià amb elmateix procediment assajat per Rajiv Gandhi fa més de 25 anys, quan a Kàtmandu se li va ocórrer comprar-li armes a la Xina. Però són altres temps i les conseqüències del bloqueig -no reconegut per Nova Delhi, ja que violariala legalitat internacional-, imprevisibles. De moment, el principal port de muntanya entreel Nepal i la Xina va ser reobert abans-d'ahir urgentment, després de mesos de desenru­nament.

El tremend terratrèmol de l'abril va sacsejar la cúpula política nepalesa i va accelerar la redacció de la Constitució. Part del pacte consistia que el vell primer ministre del Partit del Congrés, Sushil Koirala, malalt de càncer, cedís el poder executiu al seu fins aleshores soci de govern marxista-leninista, KP Sharma Oli, a canvi de la direcció de l'Estat, mentre que els maoistes aconseguirien la presidència de la Cambra. Tot i això, quan a Nova Delhi es va llegir la lletra petita de la Constitució, dissenyada per limitar la seva influència, l'enuig va ser majúscul.

Koirala -el partit que tradicionalment és el més sensible als interessos indis- va complir amb la promesa de dimitir, però només per tornar a presentar la seva candidatura. I va perdre.

KP Sharma Oli va ser elegit nou primer ministre diumenge passat amb el concurs d'estranys companys de llit: els maoistes, els monàrquics tradicionalistes i un partit madhesi.

Sharma Oli, com indica el seu cognom, és de casta braman, com el seu antecessor. El seu partit, malgrat que es diu marxista-leninista, fa temps que s'identifica amb l'statu quo,gairebé tant com el Partit del Congrés.

Oli, però, té a l'esquena 14 anys de presó i es va estrenar en la vida política fa mig segle, amb un grup d'inspiració maoista donat a decapitar terratinents. Koirala, en comparació, només havia participat en el segrest d'un avió.

La malaptesa de l'Índia ha aconseguit que l'elit de Kàtmandu continuï aferrada al poder amb la coartada de la pugna entre David i Goliat, amb la quinta columna entremig. Mentrestant, s'alimenta la por que algun dia el Nepal -parcialment ototalment- sigui annexionat per l'Índia, com Sikkim fa quaranta anys, per un procedimentque torna a estar de moda: agitació, in­tervenció i referèndum.

De fet, l'exambaixador de l'Índia al Nepal prefereix una comparació encara més alarmant, i recorda la situació del Pakistan oriental el 1971, quan l'Índia va intervenir militarment a favor de la creació de Bangla Desh.

La democràcia Índia se sustenta en tres pilars que han estat eludits a la Constitució del Nepal: el laïcisme, la discriminació positiva d'aborígens i castes marginades i, finalment, un federalisme de base lingüística.

En canvi, la Carta Magna nepalesa estableix que l'hinduisme serà objecte d'especial protecció i que la vaca és l'animal nacional. Mentrestant, les set províncies són deliberadament heterogènies i divideixen diversos pobles, no només els madhesis.

Així mateix, en els matrimonis entre nacionals i estrangers només l'home pot passar la nacionalitat automàticament als seus descendents. Alhora, la nova Constitució distingeix entre nepalesos de naixement i naturalitzats, i exclou aquests últims de determinats llocs de treball, singularment, de la direcció de Govern o de l'Estat. L'Índia no té cap dubte que els nepalesos d'origen indi són els destinataris d'aquestes limitacions.

Per llimar arestes amb Nova Delhi, el ministre d'Afers Exteriors és un nacionalista hindú, Kamal Thapa, president del mi­noritari Partit Monàrquic, queté com a símbol, precisament, una vaca.

Sota el govern de Manmohan Singh, l'Índia va donar suport a la democratització del Nepal i va asseure a la mateixa taula tots els partits, la guerrilla maoista inclosa, per crear un república multipartidista.

La contrapartida va ser la concessió de la nacionalitat nepalesa a centenars de milers de residents d'origen indi. El total podria superar els quatre milions, a causa de la política de fronteres obertes imposada per Nova Delhi fa 65 anys i que els polítics de Kàtmandu voldrien derogar, però no poden.

El Nepal voreja Bihar, un dels estats més disfuncionals de l'Índia, amb més de cent milions d'habitants, i també Uttar Pradesh, amb més de dos-centsmilions. Les planes són el graner del país i els madhesis suposen un percentatge creixent de lapoblació: ja en representen un terç. A banda i banda de la frontera comparteixen pa i matrimonis, que és la manera laica de dir que comparteixen religió, casta i dialecte.

Mentrestant, confirmant els pitjors temors, les autoritats nepaleses encara no han distribuït 3.600 milions d'euros de solidaritat internacional amb les víctimes del terratrèmol. L'organisme encarregat de la distribució d'aquests diners ha estat repetidament bloquejat al Parlament pel partit d'Oli, en espera d'aconseguir aconseguir el poder, com finalment ha estat el cas.

16-X-15, J.J. Baños, lavanguardia