27/28-XI, Catalunya, Gran Recapte, calen 25.000 voluntaris

Resultat d'imatges de gran recapte voluntariResultat d'imatges de gran recapte voluntariEl Gran Recapte es celebrarà els propers 27 i 28 de novembre amb el repte de superar les 4.600 tones recollides el 2014

Els quatre bancs d'aliments de Catalunya van emprendre ahir una nova campanya per aconseguir 25.000 voluntaris que atenguin els prop de 2.500 punts de recollida que s'habilitaran en mercats i en cadenes de supermercats en una nova edició del Gran Recapte. Si l'any passat aquesta iniciativa va aconseguir que els ciuta-dans donessin un total de 4.686 tones d'aliments bàsics, els ­propers dies 27 i 28 de novembre s'espera superar aquesta quantitat.

Els voluntaris són una peça fonamental de l'engranatge del Gran Recapte. Són ells els que estan als punts de recollida recomanant als donants els productes més necessaris, i es coordinen amb els responsables dels establiments i del magatzem central del Banc d'Aliments a Barcelona. La seva feina s'organitza en grups de dues o tres persones i en torns d'unes quatre hores.

Després del 28 de novembre, un equip de voluntaris també s'encarregarà de classificar tots els articles rebuts, els quals, en funció de les necessitats, es distribuiran als bancs de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Des d'ahir, les persones interessades poden apuntar-se al web Granrecapte.com. Cal destacar que les persones que no es poden desplaçar tenen la possibilitat de fer donacions en línia.

A més de recollir aliments nutritius de llarga durada, especialment oli, llet, llegums cuits i conserves de peix i de carn, el Gran Recapte persegueix un altre objectiu: sensibilitzar i mobilitzar la població sobre les restriccions que pateixen milers de famílies. Les últimes dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) indiquen que el risc de pobresa a Catalunya va arribar el 2014 al 20,9% de la població, 1,1 punts més que el 2013. Es considera que, per exemple, una família integrada per dos adults i dos nens està en risc d'exclusió social quan els seus ingressos anuals no arriben als 20.521 euros.

Una altra de les funcions d'aquestes entitats socials és crear consciència entre la ciutadania contra el malbaratament del menjar. Diferents informes apunten que entre el 30% i el 50% dels aliments que es produeixen cada any al món es fan malbé i no arriben a la taula. Una quantitat escandalosa de cereals, peix, carn, productes lactis i fruites acaba a les escombraries, tant als països rics com als pobres, que no tenen sistemes d'emmagatzematge eficients.

En aquest sentit, es pot destacar que els quatre bancs d'aliments de Catalunya s'encarreguen de recollir productes alimentaris en més de 500 empreses que no els poden comercialitzar però que estan en perfecte estat perquè es puguin consumir. Durant l'any 2014 van distribuir un total de 22 ­milions de quilos d'aliments a 700 entitats socials, les quals, al seu torn, els van fer arribar a més de 252.000 persones sense recursos.

Per al Gran Recapte és crucial la col·laboració dels voluntaris. També ho és per al funcionament del dia a dia dels bancs d'aliments. Per això disposa d'un equip de 344 persones.

Diferents bancs d'aliments d'Europa van idear fa anys el Gran Recapte, que, el 2009, es va posar per primera vegada en marxa a Catalunya, l'últim cap de setmana de novembre.

2-X-15, lavanguardia