procés i plaços per a constituir Govern (autonòmic)

La comptabilitat electoral de diumenge dibuixa un escenari que obligarà a arribar a acords perquè la XI legislatura arrenqui amb un president de la Generalitat investit. Aquests són els passos que els partits catalans hauran de seguir en els propers dies.

El patrimoni dels diputats. Per accedir a la condició de diputats, els electes de cada candidatura han de presentar al registre del Parlament la credencial expedida per la junta electoral, jurar o prometre per escrit la Constitució espanyola i l'Estatut i lliurar les declaracions d'activitats professionals i béns.

Constitució de la Cambra. El Parlament de la XI legislatura s'ha de constituir en els vint dies hàbils següents a les eleccions, convocat per Artur Mas com a president de la Generalitat. En aquesta sessió, que té com a termini màxim el 26 d'octubre, els nous diputats han d'escollir el president de la Cambra, dos vicepresidents i quatre secretaris. El nou president o presidenta -segons el pacte entre Convergència i ERC serà republicà, i amb tota probabilitat una dona- ha de comunicar la constitució de la Cambra al president de la Generalitat, al cap de l'Estat i als presidents del Congrés dels Diputats i el Senat.

Majoria simple en la segona ­votació. Abans del 9 de novembre, s'ha de convocar el ple d'investidura del nou president de la Generalitat després de la ronda de consultes de la presidència del Parlament. L'acord entre Convergència i ERC estableix que el candidat és Artur Mas. La investidura requereix el suport de la majoria absoluta de la Cambra. Si el candidat no l'aconsegueix en la primera votació, es pot sotmetre a una segona votació, en la qual serà suficient la majoria simple. És a dir, més vots a favor que en contra. Junts pel Sí compta amb 62 vots; mentre que la suma de Ciutadans, el PSC, Catalunya sí que es Pot i el PP n'assoleix un total de 63. Per això Mas necessitaria almenys dos vots a favor de la CUP per poder ser investit.

Dos mesos per escollir president. Si després de les dues votacions esmentades Mas no aconsegueix ser escollit president, s'han de tramitar propostes successives amb el mateix procediment. Si en el termini de dos mesos des de la primera votació no hi ha president, el Parlament es dissol automàticament i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions, que se celebrarien en un termini d'entre 40 i 60 dies després de la convocatòria. Aquest supòsit no s'ha donat mai des del restabliment del Parlament de Catalunya el 1980. Si s'aconsegueix investir president, no es podran convocar eleccions en el termini mínim d'un any.

Un grup parlamentari per coalició. El reglament del Parlament estableix els requisits per formar grup parlamentari. L'article 19.2 assenyala que per cada partit, federació o coalició electoral només es pot constituir un grup parlamentari. En el cas de Junts pel Sí, l'acord previ estableix que la presidència del grup serà per a un membre de Convergència. Si durant la legislatura es planteja una ruptura entre CDC i ERC, els diputats que abandonin el grup original s'haurien d'incorporar al grup mixt.

29-IX-15, lavanguardia