la inversió estrangera a Catalunya es quintuplica el segon trimestre

Dues bones notícies per a l'economia de Catalunya: la inversió estrangera s'ha multiplicat per cinc en el segon trimestre, mentre la comunitat ha reafirmat el seu lideratge en exportacions, fins al punt que al juliol es van superar els 6.000 milions d'euros per primera vegada en només un mes. En tots dos aspectes s'han assolit valors rècord.

Segons dades recollides pel Departament d'Empresa i Ocupació, la inversió productiva bruta a Catalunya va assolir en el segon trimestre els 1.302,8 milions d'euros, 5,2 vegades més que en el mateix període del 2014. Amb això, aquesta inversió, que es refereix a la destinada exclusivament a activitat productiva i exclou la de caràcter financer, el primer semestre d'aquest any ha estat el millor de la història per a Catalunya. Gairebé 1.960 milions, un 281% més que en el mateix període del 2014. És un 23% del total d'Espanya. I en el cas concret de la indústria manufacturera, Catalunya en representa el 35%.

Aquests resultats se sustenten en la base de dades Datainvest, del Ministeri d'Indústria, on mensualment s'actualitzen les operacions realitzades. Catalunya és la comunitat que més ha crescut en inversió estrangera, encara que en termes absoluts el líder és Madrid, amb 5.585 milions en el primer semestre, un 61% més i aproxima­­ament un 65% del total espanyol. Això s'explica en bona part per l'efecte capitalitat, segons fonts del Departament d'Empresa, que van assenyalar que algunes inversions destinades a Catalunya, per exemple la de Hewlett Packard a Sant Cugat, es comptabilitzen a Madrid perquè allà hi ha la seu.

La conselleria que dirigeix Felip Puig va destacar, a més, que segons dades d'FDI Markets, la base de dades del Financial Times , en el primer semestre del 2015 Catalunya ha estat 1a primera regió d'Europa Occidental continental en atracció d'inversions tant per volum com per creació d'ocupació. En el primer semestre, Catalunya ha captat 33 projectes, que impliquen una inversió de 2.564,7 milions i la creació de 4.165 llocs de treball, segons FDI Markets.

Menys positiu és el balanç de la inversió catalana a l'exterior, que en el primer semestre s'ha reduït un 3%, fins a 245,7 milions d'euros. En canvi, el conjunt d'Espanya la va augmentar un 75%, fins a 14.844,9 milions.

Pel que fa a les exportacions, Catalunya va registrar un creixement del 7,4% el juliol, davant el 5,5% de la mitjana espanyola i també per sobre de països de referència com França (1,6%), Alemanya (6,2%) i el Regne Unit (-2,2%), com va recordar Acc1ó, l'agència per a la competitivitat de la Generalitat. En el primer semestre, l'exportació catalana ha estat per 37.986 milions, xifra que representa el 25,6% del total espanyol. "Hem crescut més que mai i ens hem convertit en un referent a Europa", va subratllar Felip Puig.

Igual que al conjunt d'Espanya. destaca l'empenta del sector de l'automoció (vegeu gràfic). El total del dèficit comercial espanyol es va situar en 12.876,5 milions en els set primers mesos, un 6,1% menys que en el mateix període de l'any passat, gràcies al creixement en un 5,5% de les exportacions, que es van situar en 148.630,8 milions, la xifra més elevada per als set primers mesos des de l'inici de la sèrie el 1971, i amb un avenç de les importacions una mica inferior, del 4,5%, fins als 161.507,3 milions.

22-IX-15, D. Álvarez, lavanguardia