Florentino Pérez, d’ACS al Reial Madrid

La seva principal empresa i el club blanc comparteixen similituds en els seus negocis

“El que comprem ara serà un bon negoci en el futur”, va explicar Florentino Pérez en una entrevista al Financial Times el 2003. Llavors l’empresari ja compaginava la direcció de dues entitats de prestigi mundial, gràcies, en bona part, a la seva gestió: el Reial Madrid és un dels clubs que més diners inverteix en fitxatges a Europa (824 milions gastats des que Florentino va tornar a la presidència del club blanc, l’estiu del 2009), i ACS, l’empresa de construcció que també presideix, és una de les que més diners factura al món gràcies als projectes que té en diferents països.

Malgrat que el màxim mandatari blanc ho refusi, sembla inevitable relacionar la coincidència d’algunes similituds en negocis de les dues entitats. “Demostrar una correlació entre els dos fets resulta pràcticament impossible. Però costa de creure que el president del Millor Club del Segle XX, un títol concedit per la FIFA, no tingui un accés fàcil als dirigents internacionals”, explica el periodista alemany Thilo Schäfer en un extens reportatge a la revista La Marea.

Una requalificació, l’inici de tot

Florentino Pérez va iniciar la seva primera etapa com a president del Madrid el 2000. Llavors, el club que va heretar venia de guanyar dues Champions en tres temporades, però estava immers en una delicada situació financera. “Per salvar el club d’una fallida gairebé segura, i de passada guanyar les eleccions, Pérez va activar els seus contactes polítics”, comenta Schäfer.

Una de les primeres grans decisions del president blanc va ser requalificar l’antiga ciutat esportiva, situada a l’extrem nord del passeig de la Castellana. L’operació, que va comptar amb l’aprovació de totes les forces polítiques (amb l’excepció del PSOE) i d’alguns sindicats (UGT i CCOO), va permetre al club blanc ingressar uns 500 milions d’euros que no només van servir per salvar el club sinó que també van permetre a Florentino fitxar jugadors que gaudien d’una gran fama internacional, els anomenats galàctics. “Figo, Zidane, Ronaldo i Beckham van donar nom, en alguns cercles madridistes, a les quatre torres de la Castellana, a la vista de la seu d’ACS”, afegeix Schäfer, que menciona la nova funció dels terrenys requalificats per l’Ajuntament de Madrid. Els quatre jugadors van ser claus per guanyar una Champions més, però la seva principal contribució al club blanc va ser situar-lo com una de les marques més comercials d’arreu del planeta.

Paral·lelament ACS es consolidava el 2003 com la principal constructora espanyola en comprar la que llavors era l’empresa dominant del sector, Dragados. Les dues entitats van adquirir llavors un pes significatiu, però van haver de reformular-se a causa de dues crisis.

Invertir fora per créixer

La del Madrid va ser esportiva, ja que l’insuficient balanç dels galàctics, una Champions i dues Lligues en sis anys, va precipitar la dimissió de Florentino el 2006. Era el primer president blanc que renunciava al càrrec. Hi tornaria tres anys després, recelós de la gestió de Ramón Calderón. “Va estar a punt de trencar el fitxatge de Cristiano que va començar la meva directiva”, explica a l’ARA el mateix Calderón, crític amb la gestió de Florentino al club blanc.

El 2008 la crisi econòmica va posar contra les cordes les grans empreses del sector de la construcció. “Acabat el negoci a casa, grans corporacions com ACS van començar a mirar fora del país. El 2010 Florentino es va llançar cap a la segona gran conquesta, la constructora alemanya Hochtief”, segueix Schäfer. La compra de l’empresa líder en el seu sector a Alemanya, però, tindria diverses conseqüències tant per a ACS com per al Madrid. L’empresa va passar a tenir un pes encara més dominant al continent, mentre que el club blanc va malmetre una relació que ara intenta reparar. “Hochtief havia convençut l’emirat de Qatar perquè comprés un 9% de l’empresa, però el moviment va resultar inútil. L’opa hostil va provocar un allunyament de Florentino dels àrabs, que ja havien posat els ulls en el futbol europeu”, revela Schäfer. El desembre del 2010 el Barça va firmar un acord de patrocini amb Qatar Sports Investment. “Ara Pérez està obstinat a millorar les relacions amb els emirats del golf Pèrsic”, afegeix Schäfer. El patrocini que va firmar el Madrid amb l’aerolínia dels Emirats Àrabs Fly Emirates el 2013 i la construcció del Real Café de Dubai, el 2014, confirmen aquesta idea. A més, Hochtief va obtenir el projecte de construir 18.000 habitatges a l’Aràbia Saudita el 2012, i Intecsa Industrial (també d’ACS) va adjudicar-se el 2013 un contracte per valor de 83 milions d’euros a Abu Dhabi (Emirats Àrabs).

Camins paral·lels

Pocs mesos després que ACS adquirís Hochtief el Madrid incorporava els alemanys Özil i Khedira. L’any següent, el 2011, hi afegiria Sahin. Cap dels tres continua al club. “Florentino vol controlar els fitxatges. Ell vol decidir en funció dels seus gustos i interessos”, continua Calderón, que aprofundeix en el model de gestió actual del club blanc. “El Madrid funciona d’una manera oposada als altres clubs. Tot gira al seu voltant”, afegeix l’expresident blanc.

“A Colòmbia sentim un gran afecte pel Reial Madrid. Celebrem amb orgull que un colombià vesteixi els colors d’un dels millors equips del planeta”, va dir l’ambaixador de Colòmbia a Espanya, Fernando Carrillo, durant la presentació de James Rodríguez, l’estiu del 2014. Setmanes després del seu fitxatge ACS va obtenir la concessió de dos projectes al país sud-americà per valor de 2.000 milions d’euros. No van ser els únics d’aquell estiu, ja que també va aconseguir encarregar-se de la modernització de cinc plantes de la petroliera mexicana Pemex, un contracte que la revista Progreso, del mateix país, va posar en dubte: “Arriba, cridanerament, dues setmanes després que el Madrid incorpori Javier Chicharito Hernández”.

L’últim gran cop, a Austràlia

Al juliol la gira del Madrid per Austràlia la va encapçalar Pedro López Jiménez, un dels tres vicepresidents del club, que, alhora, és directiu d’ACS, president en funcions de Dragados i conseller de la filial australiana Leighton, rebatejada com a CIMIC. Dues setmanes després, obtenia la llicència per al manteniment d’aigua de Melbourne, on es va jugar l’amistós. I, ahir, ACS va anunciar que s’encarregaria de fer l’autopista Westconnex, de 33 km, a Sydney, per uns 3.142 milions d’euros. L’últim gran cop de Florentino.