Amnistia Internacional defensa despenalitzar la prostitució

Amnesty clarifie: décriminaliser la prostitution, pas le proxénétismeL'organització Amnistia Internacional (AI) ha aprovat un pla per promoure la despenalització de la prostitució al món. Ho va fer dimarts a la reunió del consell internacional que va tenir lloc a Dublín. Van defensar que la venda de sexe "és una feina" i que les persones que s'hi dediquen mereixen la mateixa protecció laboral i jurídica que qualsevol altre empleat. "La nostra intenció és protegir els drets humans dels treballadors i les treballadores sexuals", va assenyalar Salil Shetty, secretari general d'AI en un comunicat.

La nova campanya d'Amnistia ha obert un fort debat entre col·lectius feministes i governs, i de moment ha aconseguit més crítiques que suports. Els primers a mobilitzar-se han estat els grups feministes anglosaxons, que majoritàriament s'oposen a la proposta. Sostenen que AI no tracta el problema de fons, que és el motiu pel qual una dona arriba a prostituir-se -el tràfic de blanques, les desigualtats de gènere, els patrons de comportament masclistes...- i contribueix aperpetuar un tipus d'explotació. Fins i tot actrius de Hollywood com Meryl Streep o Emma Thompson han decidit fer pressió en contra de la iniciativa d'AI.

La qüestió de si la prostitució és una feina o és una explotació, de si s'ha de prohibir o regular, continua oberta en molts països.AI afirma que les dones que es prostitueixen (perquè bàsicament són dones) corren perill i mereixen protecció legal per evitar abusos, com violacions o violència física. "Si tenen reconeguts els seus drets, si despenalitzem la seva feina, els donem més control per actuar de manera inde­pendent, autoorganitzar-se en cooperatives informals i controlar el seu propi entorn de feina", defensa el document de l'organització. L'oenagé es refereix enespecial, diu, als països on les prostitutes pateixen abusos "fins i tot de la policia". On prostituir-se és il·legal, insisteixen, les dones estan "desprotegides" i no s'atreveixen a denunciar delictes o demanar ajuda. "La desigualtat de gènere i la discriminació poden influir enormement que una dona es dediqui al treball sexual, però utilitzar lleis penals i pràctiques policials que facin la seva vida menys segura no és la resposta a aquest problema", afegeixen.

AI no analitza la quantitat de dones que exerceixen la prostitució sota coaccions o per decisió pròpia. Sí que insisteix que la seva proposta es dirigeix "als treballadors i treballadores sexuals voluntaris", no als que ho fan de manera obligatòria. "Condemnem el tràfic de persones", afegeixen, i defensen que es lluiti judicialment contra aquest delicte. És més, fins i tot asseguren que la despenalització de la prostitució contribuirà a abordar el tràfic d'éssers humans: "Quan el treball sexual es despenalitza, els treballadors i treballadores sexuals són més capaços d'agrupar-se i re­clamar els seus drets, per aconseguir millors estàndards i condicions de feina, així com una supervisió més gran del sexe comercial i del possible tràfic de persones". No parlen de legalitzar, sinó de donar cobertura jurídica a aquestes persones.

A més a més, es mostren en contra del model suec que persegueix el proxeneta i el client iconsidera que la compra de sexe atempta contra els drets humans. A Espanya un estudi de l'associació de dones juristes Themis estima que el 95% de les prostitutes exerceixen sota amenaces i ensituació "d'autèntica esclavitud". El 90% de les dones que exerceixen al país són immigrants.

13-VIII-15, lavanguardia