1.237.000 euros en multes per una xiulada noviolenta a un Himne Nacional

pitada final Copa 2015, youtube 1'37"

combate_24El ressò dels xiulets a l'himne espanyol porten molta cua. La Comissió Antiviolència va repartir a tort i a dret a l'hora de resoldre l'expedient de la sonora xiulada de la final de la Copa del Rei. Antiviolència va acordar fortes multes econòmiques tant a la Federació Espanyola, com a organitzadora del partit, al Barcelona i a l'Athletic com a clubs participants i a les entitats catalanistes que van animar i van impulsar l'esbroncada a l'himne el 30 de maig passat. Això sí, la Comissió no es va plantejar mai el tancament dels estadis Camp Nou ni San Mamés. Per contra, sí que ha traslladat a la Fiscalia de Barcelona l'expedient per si se'n derivessin responsabilitats penals.

Ja té preu. 66.000 euros és el que costarà al Barça la xiulada. El Barcelona, que dijous va ser castigat amb 30.000 euros per la UEFA per la presència d'estelades a Berlín, rep ara d'Antiviolència dues multes: la primera, de 60.000 euros "per incompliment de les obligacions exigibles en el disseny i execució del dispositiu de seguretat i els controls d'accés a l'estadi, així com per la introducció d'objectes prohibits [unes quantes bengales] a l'interior del recinte". La resolució considera que la participació del Barça en l'organització de la final va superar la simple cessió de les instal·lacions del Camp Nou i que va assumir comeses logístiques amb l'RFEF.

DEbate: ¿Crees que debería ser sancionada la pitada al himno de España?És la segona multa, de 6.000 euros, la que se circumscriu estrictament als xiulets. Se sanciona el Barça "per inacció i falta de col·laboració respecte de les convocatòries, fetes per diverses entitats i que van ser expressament advertides, per fer actes de reivindicació política". La Comissió assenyala que "la sanció s'imposa en el seu grau mínim atenent parcialment les al·legacions del Barcelona". Per a la seva defensa el club va utilitzar declaracions prèvies al partit dels vicepresidents Vilarrubí, Cardoner i Arroyo.

Malgrat que és el menys damnificat en aquest aspecte, el Barça va reaccionar amb duresa a un càstig que considera "injust i inacceptable". El Barcelona "rebutja obertament i contundentment la decisió d'Antiviolència" i anuncia que presentarà recursos fins a anul·lar la proposta de sanció. Com ja va passar en el cas de les estelades, el club blaugrana defensa la llibertat d'expressió dels seus socis. "Els fets van ser un reflex d'un sentiment, ni organitzat ni canalitzat per l'entitat, però que el club respecta totalment", diu el Barça sobre la xiulada.

També hi ha sancions per a l'Athletic i per a la Federació Espanyola de Futbol. Per a l'Athletic, Antiviolència proposa una multa de 18.000 euros "per la inacció i falta de col·laboració". Per a la Federació, hi ha tres propostes de multa. La més elevada, de 90.000 euros, "per incompliment de les obligacions exigibles en el disseny i execució del dispositiu de seguretat". La segona, per 18.000 euros, per la mateixa inacció i falta de col·laboració. I la tercera, de 15.000, "per no haver designat el delegat que ha d'informar sobre actes violents, racistes i intolerants".

La sanció més important recau en l'entitat Catalunya Acció, per a la qual proposa una multa de 100.000¿euros "en qualitat d'instigadora de la convocatòria i inductora" i també pel repartiment de xiulets a l'entrada de la final. Amb independència, s'imposa un altre càstig de 90.000 euros a Santiago Espot, el seu president. Finalment, es proposa una multa de 70.000 euros per a 12 entitats catalanistes més. En total les multes sumen 1.237.000 euros. Ara és la Secretaria d'Estat de Seguretat la que ha d'aprovar les mesures d'Antiviolència. El secretari Francisco Martínez va negar que les sancions tinguin caràcter exemplaritzant i va recordar que molt sovint Antiviolència multa amb 60.000 euros.

28-VII-15, C. Novo/C. Ruipérez, lavanguardia

Sancions econòmiques per a totes les parts per l' eixordadora xiulada durant la final de la Copa del Rei. La Comissió Antiviolència proposa multar el Barça amb fins a 66.000 euros per l'incompliment de les obligacions exigibles de seguretat i per inacció davant d'una "reivindicació política", i a l'Athletic amb 18.000 euros per aquest mateix últim motiu. La Federació Espanyola de Futbol és la que s'emporta la proposta de sanció més forta, amb un total de 123.000 euros.

Les entitats sobiranistes que van incitar a la xiulada tampoc se'n salven. Es proposa sancionar amb 70.000 euros cadascuna de la resta d'entitats que van firmar el 'Manifest per la xiulada a l'himne espanyol i el rei Felip de Borbó': Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, Internacional Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular El Sotrac i Units per Declarar la Independència de Catalunya (Updic).

Però la multa més forta és per a Catalunya Acció, de 100.000 euros en "qualitat d'instigadora de la convocatòria i inductora del seu seguiment, per la difusió realitzada i repartiment de xiulets. A banda, també ordena una multa de 90.000 euros a Santiago Espot, president de Catalunya Acció, per la seva "implicació, participació personal i realitzada paral·lelament i separadament de l'entitat que presideix".

En tots els casos es tracta de procediments administratius i no són encara sancions en ferm. El treball de la comissió és proposar sancions i ha de ser l'autoritat competent en cada àmbit qui imposi la sanció.

27-VII-15, M. Ferrer, ara

Santiago Espot, president de Catalunya Acció, ha reconegut al diari ARA que ja "esperava" una proposta de multa econòmica elevada per part de la Comissió Antiviolència arran de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei. "Com que el món ha evolucionat i no ens poden cremar com als temps de la Inquisició ni afusellar al Camp de la Bota, em crucifiquen a mi amb aquesta sanció estrambòtica", opina Espot. La proposta de multa és de 100.000 euros per a Catalunya Acció i de 90.000 per al mateix Espot. "I no m'estranyaria que d'aquí uns dies sortís una cosa penal", afegeix.

Per a Espot, la sanció –pendent de ratificar– "no aturarà les activitats de Catalunya Acció", i adverteix que pot ser beneficiosa per als interessos dels que volen la independència de Catalunya. "D'aquesta xiulada se'n recordaran perquè se'ls girarà en contra".

El president de Catalunya Acció esperarà que hi hagi una sanció en ferm per posar el tema en mans dels seus advocats, però ja avisa que "la nostra voluntat és no pagar". A més, insisteix que només se'l condemna "per redactar un manifest". "Se'm condemna per escriure. Estem igual que el 1940, al franquisme més dur. No sé si la gent n'és conscient però això és molt greu".

Espot, que s'ha assabentat de la proposta de multa a través dels mitjans de comunicació, lamenta que no ha rebut el suport de cap partit polític ni del Barça. "Els únics que es van interessar per mi van ser Bildu", conclou.

27-VII-15, M. Molina, ara