feta la llei (electoral), feta la trampa (democràtica)

Resultat d'imatges de electoral reforma PP...Però la principal novetat esbossada és la reforma de la llei electoral que el PP portarà a les eleccions, i que va exposar el portaveu adjunt del grup popular al Congrés i expert en la llei electoral José Antonio Bermúdez de Castro. Reprenent la iniciativa que al seu dia va plantejar el PP per a les eleccions autonòmiques, de primar els partits més votats, per garantir l'estabilitat, Bermúdez de Castro la va ampliar a les eleccions generals amb la introducció d'una prima de governabilitat, un sistema que concedeixi escons a qui guanyi les eleccions generals i assegurar així que arribi al Govern de l'Estat.

El PP va subratllar ahir que mitjançant aquesta fórmula el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va aconseguir l'estabilitat parlamentària que tant s'ha valorat: "Per què quan guanya Syriza fa sis mesos i li donen 50 escons de prima per majoria, els dirigents d'esquerra comencen a dir que havia arribat l'esperança del canvi a Europa, i quan proposem el mateix per a les eleccions locals ens diuen que volem donar un cop d'estat institucional?", es va preguntar.

Resultat d'imatges de comite ejecutivo PPAquesta fórmula aconsegueix l'es­tabilitat governamental a còpia de primar el partit més votat, però a més, el PP planteja una altra reforma, a fi que les restes no beneficiïn els partits més petits, en especial els nacionalistes. Consisteix a canviar la distribució de les restes electorals provincials, cre-ant una bossa d'entre 15 i 20 escons que es distribuirien entre els diferents partits que acumulessin més restes aplicant la llei d'Hondt. El que serviria, va dir Bermúdez de Castro, "per contrarestar la queixa d'algunes forces polítiques del desequilibri entre la representació que aconsegueixen els partits nacionals i els que es presenten únicament en un territori", en al·lusió als partits nacionalistes.

Però, a més, el PP reprendrà en el seu programa la proposta per a les eleccions municipals que garanteixi el govern al partit més votat. Seria alcalde qui obtingui la majoria absoluta. Si no, qui aconsegueixi el 35% dels vots, amb una diferència de 5 punts per sobre de la segona força. Si cap candidatura no obté aquest percentatge de vot, s'ani-ria a una segona volta, a la qual passa­rien els partits que obtinguessin un 15% dels vots. Seria triat alcalde, en la segona volta, qui obtingués el 40% o qui guanyés per 7 punts al segon. Si ningú no ho aconsegueix, es repartiran com ara i caldrà arribar a acords per elegir alcalde.

Amb aquesta fórmula, va destacar Bermúdez de Castro, es fa una síntesi entre la proposta que al seu dia va fer el PP i la petició del PSOE que s'introdueixi en la legislació una segona volta per proveir les alcaldies.

11-VII-15, C. del Riego, lavanguardia