torna el terrorisme al Panjab?

El fantasma del terrorisme a gran escala i connexions transfrontereres va tornar ahir al pacificat estat indi del Panjab, on feia més de 15 anys que no hi havia grans atemptats. Al punt de la matinada, tres individus enfundats en uniformes militars van intentar robar una furgoneta i van acabar apropiant-se a punta de fusell d'un diminut Maruti 800, a 15 km de la frontera pakistanesa. Van iniciar un sagnant recorregut en el qual van matar quatre policies i tres ­civils, a més de provocar una ­vintena de ferits. Després d'atrinxerar-se en un edifici proveïts amb munició i granades, van aguantar gairebé dotze hores abans de ser eliminats per la policia del Panjab, assistida pel seu ­comando d'elit entrenat a Israel. El balanç podria haver estat molt pitjor si no s'haguessin detectat cinc bombes adossades a les vies en un pont proper, poc abans que passés un tren.

L'assalt no ha estat reivindicat i no se sap la identitat de l'escamot, encara que Nova Delhi resa ­perquè es tracti de gihadistes ­estrangers i no d'indepen­­den­tistes sikhs. Tant en un cas com l'altre, el Govern indi pressuposa el suport de la intel·ligència pa­kistanesa. El ministre de l'Interior va prometre "una resposta apropiada".

Els assaltants van començar obrint foc contra un parada de menjar, matant el venedor i ferint vianants. Després van intentar aturar un autobús, però el conductor va trepitjar l'accelerador. La seva destinació final va ser una comissaria. Van assassinar un inspector i tres agents, obrint foc també contra els habitatges policials annexos i una clínica propera, abans de ser encerclats.

Des de fa mesos a Nova Delhi es tem que les organitzacions armades sikhs tornin a alçar el cap. El somni d'un Khalistan independent -encoratjat per un Pakistan ofès per la pèrdua de Bangla Desh- va provocar milers de morts entre el 1983 i el 1993, in­cloent-hi la primera ministra Indira Gandhi o els 329 passatgers del vol de Mont-real d'Air India.

A començaments d'any es desbaratava a Tailàndia una trama d'ensinistrament de sikhs britànics a càrrec de la intel·ligència pakistanesa, entossudida a convertir-los en cèl·lules dorments a l'Índia. Al mateix districte de Gurdaspur un polític hindú rebia un tret a l'estómac d'un radical sikh.

Diumenge el cap de Govern del Panjab era interromput per proclames a favor de Khalistan. Trontolla la coalició entre el sikhisme conservador i l'hinduisme conservador, fonamentada en l'aversió dels primers al Partit del ­Congrés, que estava al darrere del pogrom antisikh posterior al magnicidi d'Indira Gandhi.

28-VII-15, J.J. Baños, lavanguardia