els inuvialuits, a punt d’aconseguir l'autonomia dins del Canadà

23/07/2015, nationalia

Els inuits dels Territoris del Nord-oest arriben a un principi d'acord per a disposar de Constitució, govern i assemblea legislativa propis · Tindran competències en llengua, cultura, salut, justícia, impostos i economia · Manca negociar el pacte definitiu

Grenlàndia, el Nunavut i el Nunatsiavut són els tres territoris inuits que actualment disposen d'autogovern. A aquesta llista són a punt de sumar-s'hi els inuits inuvialuits, que ahir van signar un principi d'acord per a l'autonomia política amb els governs dels Territoris del Nord-oest i del Canadà.

L'acord -que es va començar a negociar el 2006- preveu que ara comenci la fase final de les negociacions entre la Corporació Regional Inuvialuit -que representa els interessos dels inuvialuits- i els executius dels Territoris del Nord-oest i del Canadà per a la redacció d'un pacte definitiu que els atorgui competències en llengua, cultura, salut, serveis socials, desenvolupament econòmic, justícia i impostos.

Les negociacions estan molt embastades i es preveu que els inuvialuits exerciran aquesta autonomia mitjançant els seus propis govern i assemblea amb capacitat legislativa, sota una Constitució inuvialuit.

Aquest autogovern només afectarà els aproximadament 3.500 inuits de la zona d'assentament inuvialuit -cliqueu al mapa per a ampliar-lo-, que seran els únics que podran votar a les eleccions per a l'Assemblea inuvialuit. A la regió també hi viuen comunitats no inuits.

L'autonomia inuvialuit que està a punt de néixer va iniciar el seu recorregut durant les dècades de 1960 i 1970, quan les diverses comunitats inuits del delta del Mackenzie i de la regió de Beaufort van començar a organitzar-se políticament i van adoptar la denominació pròpia i col·lectiva "inuvialuit".

Els inuvialuits van refusar d'unir-se a la resta dels inuits dels Territoris del Nord-oest, que en aquella època estaven negociant amb les autoritats federals l'obtenció d'un territori separat per a ells. Les negociacions van desembocar en la creació del Nunavut el 1999, de la qual els inuvialuits van quedar exclosos voluntàriament.

El 1984, un pacte amb el govern del Canadà havia atorgat als inuvialuits la propietat de 91.000 dels aproximadament 435.000 quilòmetres quadrats del seu assentament tradicional, a l'extrem septentrional dels Territoris del Nord-oest.