massiva detenció d’advocats defensors dels Drets Humans a Xina

Els advocats que defensen causes de drets humans estan en el punt de mira de les autoritats xineses. Al llarg dels darrers dies mésd'un centenar de lletrats que formen part d'aquest col·lectiu han estat detinguts i interrogats per la policia.

Resultat d'imatges de chinese human rights defendersDiverses organitzacions han activat el senyal d'alarma aquestes últimes hores a la Xina. Denuncien la posada en marxa d'una presumpta onada de repressió contra els advocats que defensen causes relacionades amb la llibertat d'expressió, els abusos de poder i els drets humans en general.

Més d'un centenar de lletrats han estat interrogats, posats sota arrest domiciliari o detinguts des de dijous passat, va assenyalar ahir l'organització Chinese Human Rights Defenders, amb seu a Hong Kong, que va qualificar la iniciativa de campanya de repressió sense precedents que relaciona amb la recent aprovació de la nova llei de Seguretat Nacional.

Aquesta norma blinda el lideratge del Partit Comunista, i diverses organitzacions han alertat que podria coartar encara més les llibertats fonamentals.

Resultat d'imatges de chinese human rights defendersAhir a la nit es desconeixia amb exactitud el nombre d'advocats,ja que alguns van ser detinguts per la policia durant el cap de setmana, alliberats hores després i tornats a detenir.

De tota manera, fins a la nitde diumenge més d'un totalde 106 juristes de 15 ciutats iprovíncies havien estat detinguts, con­vocats a comissaria, inter­rogats... O simplement la policia se'ls havia emportat dels seus domicilis a paradors desconeguts, segons l'organització China Human Rights Lawyers Concern Group, amb seu a Hong Kong.

Segons el Diari del Poble , lesautoritats xineses han llançat la campanya amb l'objectiu de "posar fi a una important banda criminal" que s'havia infiltrat en un bufet d'advocats de Pequín per alterar serio­sament l'ordre social".

Resultat d'imatges de china human rights lawyers concern groupEn un article titulat "Descobrint la història fosca de la defensa dels drets", l'òrgan oficial del PCX apuntava diumenge passatque aquest grup utilitzava el bufet Fengrui com a "plataforma per atreure l'atenció sobre casos conflictius, cosa que alterava seriosament l'ordre social", i que per aquesta raó havia estat investigat i els seus membres, detinguts.

Aquest bufet de Pequín noés pas l'únic que està sota la lupa de les autoritats xineses. Segonsel South China Morning Post de Hong Kong, almenys tres firmes d'advocats més estan sent inves­tigades.

El Ministeri de Seguretat Pública va confirmar en una nota que cinc advocats de Fengrui havien estat detinguts i acusats de "violar la llei", una generalitat que permet a la policia retenir un sospitós durant un màxim de 37 dies abans que la Fiscalia n'aprovi la detenció formal.

Resultat d'imatges de china human rights lawyers concern groupSe'ls assenyala com a organitzadors de grups de peticionaris destinats a alterar l'ordre social a fi d'assolir "objectius amb segones intencions" i són, així mateix,sospitosos de "fabricar rumors" a internet amb una especial finalitat, la d'influir en les decisions dels tribunals.

14-VII-15, I. Ambrós, lavanguardia