la partitocràcia està duent el Tribunal Constitucional a l’agonia

Dimissió històrica dins del Tribunal Constitucional. el seu vicepresident, Eugeni Gay, i altres dos magistrats, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, han presentat la seva dimissió. Els magistrats han presentat un escrit conjunt en el que al.leguen que han complert sobradament el mandat de nou anys que estableix la Constitució.

Se trata de los tres magistrados, a los que habría que añadir la plaza del fallecido, Roberto García-Calvo, cuya plaza estaba pendiente de renovación por el Congreso de los Diputados desde el pasado 6 de noviembre.

No obstante, todavía se cumple el "quorum" mínimo exigido por la ley -ocho magistrados- para poder tomar decisiones.

El mandato de estos tres magistrados del Tribunal Constitucional expiró el pasado 8 de noviembre, sin que hasta el momento los grupos parlamentarios del Congreso hayan alcanzado un acuerdo para su renovación.

Según un comunicado de los propios magistrado, este hecho se produce debido a la no renovación de los cargos del Constitucional. De igual forma, el presidente del alto tribunal, Pascual Sala, tendrá que aceptar dichas dimisiones.  

Se trata de la primera vez en la historia del Constitucional que varios magistrados de este órgano renuncian a su cargo, han informado fuentes del alto tribunal.

El mandato de Gay, Delgado y Pérez Vera, los magistrados designados por el Congreso que han comunicado su renuncia en tres escritos distintos, venció el pasado 8 de noviembre, sin que hasta el momento PSOE y PP hayan logrado un acuerdo para proceder a su renovación.

El pasado 11 de enero el Tribunal Constitucional se renovó parcialmente con el nombramiento de cuatro nuevos magistrados que fueron designados por el Senado -el ex presidente del Consejo General del Poder Judicial Francisco José Hernando, el catedrático Francisco Pérez de los Cobos y los también catedráticos Adela Asúa y Luis Ortega-.

Su nombramiento también se vio retrasado por la falta de consenso entre el PSOE y el PP sobre los otros cuatro candidatos que debe renovar el Congreso, y que ahora ha provocado la renuncia de los magistrados que permanecían en funciones.

La nueva situación deja en el Constitucional una "precaria" mayoría progresista.

En el nuevo reparto de fuerzas los progresistas contarían con cinco magistrados: el presidente, Pascual Sala, Luis Ortega, Adela Asúa, Pablo Pérez Tremps y Manuel Aragón, aunque este último se ha desmarcado de este sector en algunas decisiones polémicas, como la reciente sentencia sobre Bildu o la del Estatuto de Cataluña, en las que votó junto a los conservadores.

En el otro bloque se situarían los magistrados Francisco José Hernando, Pérez de los Cobos y Ramón Rodríguez Arribas, encuadrados en el bloque conservador.

13-VI-11, ep, terra

El vicepresident del Tribunal Constitucional (TC), Eugeni Gay, i dos magistrats més d´aquest òrgan, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, han presentat aquest dilluns la seva dimissió, segons han confirmat fonts de l´alt tribunal que al·ludeixen com a causa la tardança en la renovació del seus càrrecs, que estan pendents del Congrés dels Diputats.

Es tracta dels tres magistrats --dos designats a proposta de PSOE i un tercer a instàncies del PP-- la plaça de qui hauria d´haver-se renovat a la cambra baixa abans del 7 de novembre juntament amb la vacant que va deixar Roberto García-Calvo, mort el maig de 2008.

LA SALA HA D´ACCEPTAR-LES

L´absència de renovació i la paralització al Congrés dels contactes polítics dirigits a renovar les places seria la raó adduïda pels magistrats per justificar la seva extrema decisió, que és la primera vegada que es produeix en la història d´aquest òrgan.

Les dimissions han de ser acceptades pel president del Constitucional, Pascual Sala, segons les mateixes fonts.

Javier Delgado, nomenat a proposta del PP, va ser un dels quatre magistrats del TC que el mes de maig passat van presentar vot particular contrari a permetre la concurrència de Bildu als últims comicis municipals.

També va presentar un vot discrepant a la sentència sobre l´Estatut de Catalunya, en què qualificava la posició de la resta dels seus companys de "radical" i advertia que, amb la seva posició sobre aquest assumpte, l´alt tribunal havia "desbordat àmpliament" les funcions que li atribuïa la pròpia Constitució.

Elisa Pérez Vera, designada a proposta del PSOE, va ser la primera ponent de la sentència de l´Estatut, la qual va ser rebutjada després de presentar-se´n fins a cinc esborranys, fet que va obligar a designar la ponència sobre aquest assumpte a l´actual president del TC, Pascual Sala.

Gay, per la seva part, ha votat sempre amb el sector progressista d´aquest òrgan amb excepció del recurs del PP contra la llei de l´avortament, assumpte en què es va posicionar a favor de la suspensió de la norma.

El passat 30 de desembre el president del Congrés, José Bono, va donar per tancat el termini per proposar candidats a la renovació del Tribunal Constitucional i, com el PSOE i el PP continuaven sense arribar-hi a un acord, va optar per deixar tot el procés en suspens en espera que els dos grans partits decideixin posar els seus noms sobre la taula.

El PSOE i el PP, els vots dels quals són imprescindibles per elegir els magistrats del Tribunal Constitucional, van acordar que, dels quatre membres que correspon elegir al Congrés, dos d´ells haurien de ser proposats pels socialistes i dos més pels populars.

Bono havia posat en marxa un mes abans, el 30 de novembre de 2010, els mecanismes institucionals per a aquesta renovació parcial del TC i, en espera de l´acord entre els dos grans partits, va prorrogar dues vegades el termini per presentar candidats.

El principal escull que ha trobat el procés és el rebuig per part dels socialistes de la candidatura del magistrat de l´Audiència Nacional Enrique López per cobrir aquest lloc, a la qual els populars no volen renunciar.

L´última renovació es va produir el mes de gener passat, quan quatre nous magistrats designats pel Senat després de tres anys de retard van prendre possessió dels seus càrrecs.

En l´esmentada ocasió es va produir el cessament de la fins aleshores presidenta, María Emilia Casas, i de tres magistrats més el mandat dels quals havia caducat el desembre de 2007, tots ells situats en l´anomenat "sector conservador": Vicente Conde, Jorge Rodríguez-Zapata i Guillermo Jiménez, el vicepresident del tribunal.

Els quatre juristes finalment consensuats per la cambra alta i que van jurar o prometre els seus càrrecs van ser l´expresident del Tribunal Suprem Francisco José Hernando i els juristes Adela Azúa, Luis Ignacio Ortega i Francisco Pérez de los Cobos.

13-VI-11, ep