enorme patinada política de la UEFA contra l’independentisme català

Resultat d'imatges de uefa barça berlinLa UEFA sembla que ha decidit l'obertura d'un expedient al Barça per la presència massiva de banderes estelades a les grades de l'Estadi Olímpic de Berlín. Al club blaugrana estan ben sorpresos, perquè a la capital alemanya no hi va haver ni un sol incident, i que alguns espectadors fessin onejar banderes catalanes i estelades no suposa cap agressió a ningú. Més encara sabent que qui va redactar l'informe va ser una inspectora ucraïnesa que mirava el partit a casa seva. Però la perplexitat augmenta en saber que la dama és membre del comitè d'ètica de la UEFA. Aquesta funcionària sap que ètic és el que és conforme a la moral? Des de quan una bandera independentista es pot confondre amb un acte contra les normes morals? La Constitució espanyola autoritza que puguis ser separatista -ERC es defineix així i és un partit legal- i mostrar els teus símbols, agradin a la resta de ciutadans o no. Des de quan els estatuts de la UEFA entren en qüestions com les banderes (més enllà de les que porten estampats símbols nazis) que es poden fer onejar en un estadi o no?

El FC Barcelona, atònit, presentarà al·legacions, ja que podria ser multat amb 60.000 euros o ser sancionat amb el tancament d'una grada. Es pot entendre que la dona ucraïnesa estigués molt sensible amb la tensa actualitat que afecta el seu país. Però a Berlín no es va pas reviure cap tragèdia shakespeariana, sinó que més aviat es va assistir al somni esportiu d'una nit d'estiu.

1-VII-15, Màrius Carol, lavanguardia

Resultat d'imatges de uefa barça berlinNo hi va haver incidents ni episodis que s'haguessin de lamentar, però el Barça s'arrisca a una sanció per la presència massiva d'estelades i els càntics independentistes d'un sector de l'afició a la final de la Champions de Berlín del 6 de juny passat. Així ho ha transmès al club la UEFA quan li ha comunicar que li ha obert un expedient disciplinari. El més surrealista de tot plegat és que la UEFA fonamenta aquest expedient en l'informe d'una integrant ucraïnesa de la Comissió d'Ètica que va veure el partit per televisió. El Barça, segons va poder saber aquest diari, va reaccionar amb sorpresa i estupor i ja prepara el recurs corresponent.

L'entitat barcelonista té fins al 15 de juliol que ve per tramitar les al·legacions. La resposta del Barça es basarà en l'informe del delegat de la UEFA present, aquest sí, a l'estadi. En el seu ­informe aquest observador, segons fonts del Barcelona, va escriure que no s'havia produït cap tipus d'incident pirotècnic ni cap càntic discriminatori de les aficions del Juventus i el Barça. Per aquest informant tot va ser com una bassa d'oli.

La UEFA espera emetre la seva decisió el 23 de juliol vinent. Si el recurs no prospera el càstig podria anar des d'una multa de 60.000 euros fins al tancament parcial d'una grada del Camp Nou en el primer partit de la Champions de la campanya 2015-2016.

Deixar buida una part dels recintes és un càstig a què està recorrent cada vegada més la UEFA. De fet, el Madrid va ser sancionat amb el tancament d'una grada després de càntics racistes en la semifinal contra el Bayern de la campanya 2013-2014. El mateix conjunt bavarès també va ser castigat en aquella edició de la Champions de la mateixa manera després de l'exhibició d'una pancarta homòfoba en un partit contra l'Arsenal disputat a l'Allianz Arena.

En les últimes temporades la UEFA s'està mostrant inflexible amb qualsevol element de caire xenòfob, racista i també polític.

1-VII-15, J.B. Martínez, lavanguardia