l’Estat sirià es redueix al Llevant

S'han tornat a difondre en els mitjans del golf Pèrsic sensacionalistes declaracions de ministres d'Afers Exteriors com el del regne de l'Aràbia Saudita, i altres diplomàtics àrabs, assegurant que el rais Baixar al-Assad té els dies comptats. Aquesta vegada els pronòstics es basen en les successives derrotes de l'exèrcit sirià en mans de les milícies islamistes que es financen, en bona part, amb diners que envien les monarquies absolutistes del Golf.

Les forces d'Assad han perdut el control de Palmira i d'àmplies zones al nord del país, entorn de la ciutat d'Idlib, ara en poder del front Al-Nusra. L'Estat Islàmic, per la seva banda, controla tot el centre i est del país, i tots els punts fronterers amb l'Iraq.

No hi ha dubte que el règim d'Assad ha quedat profun­dament debilitat. I és des d'aquesta posició de vulnerabilitat que durant el cap de setmana va atacar la província d'Alep. Els helicòpters van llançar barrils plens d'explosius sobre la població. Van morir 84 persones i Stephan de Mistura, enviat especial de Nacions Unides, va condemnar enèrgicament l'ofensiva. Feia setmanes que estava negociant en va un alto el foc a Idlib que les forces rebels rebutjaven taxativament.

Al final d'un sopar, en una visita recent a Damasc, els comensals, membres del partit governamental Baas, van estendre el mapa de Síria sobre la taula. De manera gràfica em van explicar el que ara es confirma, és a dir, l'aplicació d'una nova estratègia militar més defensiva, promoguda per l'Iran, amb l'objectiu de protegir els grans centres de població que encara estan sota control governamental i on s'han refugiat habitants de zones dominades pels gihadistes.

El criteri dels dirigents de Damasc és que no només l'exèrcit sirià ha de lluitar contra el terrorisme sinó que el món ha de decidir si accepta o no l'establiment d'un califat al cor de l'Orient Mitjà dirigit pel grup armat de l'Estat Islàmic.

Bona part del territori en poder dels gihadistes és desèrtic. El Govern manté el control només sobre un 25% del país, però en aquestes zones és on viu el 60% de la població. El geògraf Fabrice Balanche calcula que entre el 10% i el 15% dels sirians viuen sota l'Estat Islàmic, entre el 20% i el 25% sota el front Al-Nusra i entre el 5% i el 15% sota les mi­lícies kurdes.

El desgast de les forces armades sirianes és molt fort. Han perdut més de 68.000 homes, segons les últimes estimacions. Hi ha milers de joves que no volen anar a files. Aquesta falta d'efectius explicaria les últimes der­rotes a Palmira i Idlib, i la nova estratègia defensiva. Ni amb els reforços que envia Hizbul·lah no n'hi ha prou.

L'exèrcit encara disposa de 175.000 soldats, que ara el Govern ha col·locat al litoral mediterrani, per assegurar places com Latakia i Tartus, a l'eix Damasc-Homs, a la regió drusa d'As-Suwaida i a la part d'Alep que encara no ha perdut.

Els gihadistes consideren que les últimes derrotes de l'exèrcit sirià debilitaran encara més ­Baixar al-Assad, incapaç de presentar a la població èxits con­vincents.

Els militars de Damasc han hagut de reduir les seves ambi­cions estratègiques. Consideren que no els faltarà l'ajuda de l'Iran i Rússia, a més de Hizbul·lah, en aquesta llarga guerra de desgast. I esperen que n'hi hagi prou per no haver de capitular davant els gihadistes.

2-VI-15, T. Alcoverro, lavanguardia