"el càrtel", bancs col·legues en lloc de competidors

No només van dinamitar el sistema financer amb hipoteques tòxiques. També es van aliar per marcar les cartes i manipular el mercat de divises en benefici propi. Si alguna cosa ha deixat nua la recent gran recessió, no és cap altra cosa que la falta d'ètica, i més, fins i tot la delinqüència organitzada, amb la qual van actuar en no poques institucions bancàries.

Resultat d'imatges de JP Morgan Citigroup Barclays Royal Bank of Scotland UBSAquest seria el compendi de l'esperit de la compareixença d'ahir de Loretta Lynch, fiscal general dels Estats Units (equivalent al ministre de Justícia). Lynch va anunciar la imposició de sancions per valor de 3.000 milions de dòlars a cinc dels grans bancs dels Estats Units i europeus per haver manipulat de manera continuada durant cinc anys els canvis de les divises a ­escala internacional.

Els cinc bancs -JP Morgan, Citigroup, Barclays, Royal Bank of Scotland i UBS- es van declarar culpables de treballar conjuntament de portes endins, en una clara violació de les lleis antimonopoli, a fi de manipular al seu aire el canvi de moneda i els interessos dels diners.

Si a aquesta multes s'afegeixen les que han dictat la Reserva Federal (la Fed, el banc central dels EUA), on també s'inclou el Bank of America Corp., i l'estat de Nova York, la suma de les sancions dóna 5.800 milions de dòlars (uns 5.200 milions d'euros). Això fa que, en el període d'aquesta llarga investigació, ja siguin 9.000 els milions amb què han estat penalitzats. El càstig anterior, que va afectar alguns d'aquests bancs, es va produir al novembre, per un import una mica superior a 4.000 milions.

Segons Lynch, la trama es va posar en marxa el 2007. Llavors, els encarregats de les divises d'aquests bancs van crear un grup que van batejar com el càrtel .

"Van triar apropiadament aquest nom per descriure el seu comportament il·legal. Gairebé tots els dies durant cinc anys van utilitzar un xat privat per manipular el tipus de canvi entre euros i dòlars servint-se d'un llenguatge xifrat per ocultar la trama", va assegurar la fiscal general.

L'actuació dels bancs, "com col·legues en lloc de com a competidors" perquè els afavorís el tipus de canvi, va perjudicar inversors i institucions de tot el món. En aquesta llista s'inclouen altres bancs i clients que van confiar que el mercat portaria a la competència. Lynch va definir l'esquema utilitzat com una "exhibició descarada d'aliança contra tercers".

Les indagacions continuen obertes en relació amb el Deut- sche Bank i l'HSBC. Des de l'esclat de la recessió, l'entitat alemanya i altres com BNP Paribas han hagut d'atendre el pagament de penalitzacions per la seva gestió. D'aquesta nova tanda el Barclays és el més assenyalat, amb la imposició d'una multa total de 2.400 milions de dòlars. El segueix el Citigroup, amb 1.200 milions, dels quals 925 corresponen a la violació de les lleis antimonopoli.

Tot i això, reconèixer-se culpables representa més una càrrega simbòlica de vergonya que un problema pràctic. La SEC (la comissió del mercat de valors dels EUA) els permetrà continuar operant amb normalitat. S'explica perquè els bancs han imputat males pràctiques a uns quants gestors, que es poden perseguir penalment, i que han estat acomiadats. Tots, tret del Barclays, per la qual cosa se l'obliga a fer fora vuit empleats.

21-V-15, F. Peirón, lavanguardia