facció líbia bombardeja vaixell turc (amb armes?)

Forces aèries lleials al Govern libi reconegut internacionalment van obrir foc, dilluns a la matinada, contra un vaixell de càrrega turc que van acusar d'haver entrat "sense permís" en aigües lí­bies. Va morir un mariner turc i diversos tripulants van resultar ferits. El Govern de Turquia va expressar la seva "rotunda condemna" pel que va qualificar d'un "atac innoble a un vaixell civil en aigües internacionals".

Líbia està sumida en el caos des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi fa quatre anys, amb dos governs, un de rebel a Trípoli i un altre de reconegut a Tubruq, a l'est del país, que lluiten per aconseguir el control del país. Les autoritats de Tubruq acusen Turquia -i també Qatar- d'armar els rebels islamistes, i com a represàlia han expulsat totes les empreses turques dels contractes públics.

Segons Tubruq, un caça bombarder adscrit a les forces de l'exgeneral gaddafista Khalifa Haftar va disparar contra el vaixell turc quan navegava a les costes d'Ain Gazal, a 65 quilòmetres a l'oest de Tubruq. Els libis asseguren que abans de disparar van advertir ­diverses vegades el vaixell de càrrega que no s'acostés més al port de Darnah, que està controlat pels islamistes.

Segons el Ministeri d'Exteriors turc, el vaixell va ser atacat per trets d'artilleria i després dues vegades des de l'aire mentre intentava allunyar-se. El vaixell de càrrega, anomenat Tuna-1, pertanyent a una companyia turca i amb bandera de les illes Cook, transportava cartró guix procedent d'Espanya i tenia com a destinació la ciutat de Tubruq.

El mariner mort era el tercer oficial de bord i el vaixell va patir danys materials. La Comissió Europea va expressar ahir la seva preocupació per aquest succés.

12-V-15, lavanguardia