Aaron H. Swartz

http://ca.wikipedia.org/wiki/Aaron_Swartz

Aaron Swartz is the 19-year-old co-founder of reddit.com in San Francisco.Aaron H. Swartz (Chicago, 8 de novembre 1986 - Nova York 11 de gener 2013) era un programador informàtic, escriptor i activista d'Internet.

Aaron Swartz va participar, a l'edat de 14 anys, en el disseny de l'especificació RSS 1.0[2] i va desenvolupar el framework web.py i l'arquitectura de l'Open Library i de Creative Commons.[3] També va fundar l'empresa Infogami, que es va fusionar amb Reddit, convertint-se així en co-propietari de la nova empresa.

Swartz també es va centrar en la sociologia, la consciència cívica i l'activisme.[4][5] El 2010 va ser membre del Centre d'Ètica Edmond J. Safra de la Universitat de Harvard, un grup de recerca dedicat a la investigació sobre corrupció institucional liderat per Lawrence Lessig.[6][7] Va cofundar el grup a la xarxa Demand Progress (conegut per la seva campanya en contra de la SOPA) i més tard va treballar amb els grups activistes Rootstrikers i Avaaz.

El 6 de gener de 2011, Swartz va ser detingut en relació amb la descàrrega sistemàtica d'articles de revistes acadèmiques de la base de dades JSTOR, que es va convertir en objecte d'una investigació federal.[8][9] A Swartz no li agradava el fet que JSTOR cobrés per accedir als articles, i que, en lloc de compensar els autors, compensés els editors. Els fiscals federals el van acusar de dos càrrecs de frau electrònic i 11 violacions de la Llei de frau i abús electrònic,[10] amb una pena màxima acumulada d'una multa d'un milió de dòlars, 35 anys de presó, la confiscació de béns, la restitució i la llibertat supervisada.[11]

Swartz va declinar un acord amb el fiscal sota el qual hagué complert sis mesos en una presó federal, en tant que es negava a acceptar que havia comès un crim. Dos dies després que la fiscalia rebutjés una contraoferta per Swartz, l'11 de gener de 2013, Swartz va ser trobat mort al seu apartament a Brooklyn, on s'havia penjat.[12]