(eleccions?:) "Can Pixa", Quim Monzó

He rellegit diverses vegades la nota d'agència i em costa de creure que el que hi diu vagi de debò: "Aquest any electoral en què es preveuen comicis autonòmics, municipals i generals, la Junta Electoral Central ha proposat una fórmula que contempli un tracte especial per a aquests partits extraparlamentaris que en altres comicis recents han demostrat tenir un cert suport electoral. La seva proposta es plasma en un projecte d'instrucció, a què va tenir accés Europa Press, que s'ha enviat als partits \[...\]. En concret, proposa de fer un lloc en els plans de cobertura informativa a aquelles forces polítiques que, encara que no es van presentar a les anteriors eleccions equivalents o no hi van obtenir representació, 'posseeixin la condició de grup polític significatiu'".

¿I què decideix quin grup polític sense representació parlamentària és significatiu i quin no? Doncs ens ho expliquen en aquest altre fragment: "La legislació estableix que, davant unes eleccions, els mitjans públics han de preparar plans de cobertura informativa que tractin els partits en funció dels anteriors comicis equivalents, la qual cosa limita la presència als qui ja tenen escons. L'actual panorama polític, amb partits sense representació en el Congrés que en canvi tenen un paper rellevant en les enquestes i en d'altres eleccions diferents, ha posat en qüestió aquest model".

Fascinant. Sempre hi ha hagut partits parlamentaris (que ja tenen escons) i extraparlamentaris (que només en tindran si la gent els vota prou). Els parlamentaris tenen un espai en els grans debats, i als extraparlamentaris els arraconen als petits espais de propaganda política que sovint mirem per fer-nos un tip de riure. Els extraparlamentaris han de fer mans i mànigues per arribar a un parlament i només a partir del moment que en són membres tenen dret a un tracte igual als que ja n'eren. De la mateixa manera que els que un dia van ser parlamentaris i deixen de ser-ho no poden pretendre que, en virtut d'antics mèrits, se'ls continuï considerant com el que ja no són. Però aquesta nota d'Europa Press ens recorda que ja a les eleccions andaluses del 22 de març, la Junta va intervenir perquè RTVE permetés el pas a Podem i a UPyD, tot i no tenir presència en el Parlament andalús.

¿Per què ara, de cop, hi ha aquest canvi de regles de joc? ¿Qui se'n beneficia? El punt que més m'enamora és el que diu que aquests partits, tot i ser extraparlamentaris, "tenen un paper rellevant en les enquestes". Com sap prou bé tothom -fins i tot els que tenim ben poca idea d'aquest art malabar que és la política-, de vegades les enquestes l'encerten i de vegades s'equivoquen. ¿Ara, de cop i volta, seran les enquestes les que decidiran si un partit extraparlamentari mereix tracte de parlamentari als mitjans públics? Si tan fiables són les enquestes, no sé per què encabat demanen a la gent que voti.

2-IV-15, Quim Monzó, lavanguardia