Ruz processa onze càrrecs marroquins per genocidi al Sàhara

La reforma de la justícia internacional no ha deixat l'Audiència Nacional privada de tota competència en la matèria, i per això el jutge Pablo Ruz va dictar ahir el processament d'onze ­dirigents del Marroc pel presumpte delicte de genocidi i per fets ocorreguts al Sàhara entre el 6 de novembre del 1975 i el 7 d'octubre del 1992. El magistrat descriu en la interlocutòria un conjunt de crims i tortures suposadament comesos pels processats amb "una finalitat de destrucció biològica de tals persones com a tals (les víctimes identificades) i simplement pel seu origen ètnic".

Resultat d'imatges de genocidio saharaEntre els processats hi ha el governador de l'Administració Territorial del Ministeri de l'Interior fins al 1997, Abdelhafid Ben Hachem; el governador de Smara entre el 1976 i el 1978, Said Ousassou; el subgo­ver­nador de la província, Hassan Uychen; els inspectors de Policia a Al-Aaiun Brahim Ben Sami i Hariz El Arbi; el coronel de les forces armades Abdelhak ­Lemdaour i el tinent de la Gendarmeria Reial Driss Sbai. Contra tots ells el magistrat jutge acorda la "cerca, detenció i ingrés a la presó".

El jutge processa així mateix el coronel Lamarti i els presumptes "responsables de genocidi" Muley Ahmed Albourkadi, Bel Laarabi i Abdelghani Loudghiri, que van ser identificats per algunes de les víctimes. En aquests quatre casos, el magistrat sol·licita a les autoritats marroquines que aportin les dades que tinguin per a la seva "correcta identificació i filiació". Paral·le­lament, rebutja processar uns ­altres vuit d'imputats per la manca de proves i en un cas per la prescripció dels delictes que se li atribuïen.

La resolució del magistrat acorda el processament dels onze dirigents per un delicte de genocidi en concurs amb altres de detenció il·legal, tortures, assassinat i desaparició forçada. I decideix declarar-ne set en cerca i captura. Ruz explica que el "fet fonamental" investigat en la causa és la troballa en febrer de 2013 d'una fossa comuna a Amgala amb vuit cadàvers "que han estat plenament identificats per l'ADN", al costat de la declaració de diversos testimonis que "incriminen" els processats. Els fets denunciats al·ludeixen així mateix a tortures, amputacions de membres en presons, inclòs un nounat, així com la crema de persones vives o les descàrregues elèctriques a refugiats que vivien a les localitats sahrauís d'Al-Aaiun, Smara i Amgala. El jutge recull 50 assassinats i 76 temptatives més.

10-IV-15, J.M. Brunet, lavanguardia