perquè Hacienda permet que els clubs de futbol ENS deguin milers de milions?

El futbol espanyol va sortint a poc a poc de l'UVI, però la situació continua sent delicada. La suma de la morositat amb el fisc és motiu de controvèrsia però cap directiu ni cap club han estat imputats per aquest considerable deute, al contrari del que està passant ara amb Josep Maria Bartomeu i el FC Barcelona pel cas del fitxatge de Neymar, un assumpte en el qual també hi ha Hisenda entremig.

Mentre que per a la Lliga de Futbol Professional (LFP) el deute al començament de la temporada actual pujava a 432 milions, per a Hisenda la quantitat deguda s'elevava fins als 542 milions. L'endeutament global és més difícil de precisar, però els experts el situen en una xifra estimada en 3.200 milions.

En qualsevol cas, tant l'LFP com Hisenda coincideixen a reconèixer que els clubs han pres consciència del problema i treballen en la bona direcció. El gener del 2012 el deute amb el fisc sumava 752 milions. Amb tot, les xifres reflecteixen un panorama d'allò més inquietant. Entre Primera, Segona i Segona B hi havia 27 clubs en procés concursal i 19 més havien assolit acords d'ajornament amb el fisc amb un últim venciment per al 2020.

el-roto-futbol-y-recortes-elpais-20120201Per a Hisenda, la reducció del deute l'últim any ha estat del 15%, però els clubs mantenen que s'ha reduït en un 25%. Tot això, amb moltes dificultats per poder cobrar, perquè en alguns casos s'estan incomplint els ajornaments concertats o els fraccionaments de pagaments. Així mateix, s'estan incomplint acords subscrits de concursos de creditors que faciliten mores o quitaments per garantir la continuïtat de l'entitat.

La major part d'aquesta immensa bola de neu s'ha generat a partir de la crisi del 2007. Per als responsables actuals d'Hisenda, el gegantí deute és conseqüència de la laxitud de l'Administració anterior en perseguir aquesta pràctica, per no enfrontar-se amb les aficions dels clubs, així com per la facilitat per a la concessió d'ajornaments. El deute, que s'ha anat configurant amb les retencions per IRPF practicades pels clubs en les nòmines dels seus futbolistes i empleats que no han anat ingressant a Hisenda, els hauria servit per finançar fitxatges milionaris, comissions o grans sous.

Des del 2014 Hisenda no admet aquests ajornaments per a totes les empreses, el que ha aprofitat ara l'LFP per acusar l'Agència de voler liquidar els clubs aplicant normes de recaptació que els seus predecessors no interpretaven així.

L'Agència ha reafirmat en un comunicat que tracta tots els contribuents per igual. Del cobrament del deute se n'encarrega ara la Delegació Central de Contribuents.

25-III-15, C. Novo, lavanguardia

> Espanya cañí -83: panem et circenses, o la bombolla de 5.000 milions del futbol professional <
> bombolla del futbol professional: retallades en el PANEM però no en el CIRCENSES <
> (panem et circenses:) Lliga de les estrelles o Bombolla del futbol professional? <
> (panem et circenses:) la bombolla del futbol professional, de l’opi del poble masculí <
> la immunitat fiscal espanyola, per a l’opi (religiós) i el circ (futbolero) <
> el Diner Públic valencià no garantitza la Sanitat però sí els clubs, privats, de futbol professional <
> "La bombolla futbolística", Pilar Rahola <
> "Futbol o circ?", Pilar Rahola <
> La Federación Española de Fútbol se prepara para posibles desapariciones de clubes <
> España pone fin al despilfarro de su fútbol: los equipos con deudas no podrán fichar <