el PP valencià torna a jugar amb l’anticatalanisme

El PP valencià va tornar ahir a alçar la bandera de l'anticatalanisme, quan falten poques setmanes per a les eleccions autonòmiques, i va aprovar en solitari a les Corts Valencianes una polèmica llei que trenca el marc de pacificació del conflicte lingüístic que l'expresident Eduardo Zaplana va aconseguir als anys noranta. Perquè, entre d'altres, premia les entitats culturals secessionistes ¿les contràries a la unitat del català i el valencià¿ i castiga l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), entitat estatutària que té la potestat per dictar les normes en tot l'àmbit administratiu i educatiu valencià. La llei de Senyes d'Identitat, a més, permet la creació d'un "observatori" a tall de "policia identitària" capaç d'iniciar procediments per desposseir de subvencions a persones o associacions que no coincideixin amb els seus plantejaments.

Un exemple: la nova norma possibilita dues entitats secessionistes com Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) a donar cursos de valencià i fins i tot s'obre la porta que puguin atorgar títols de valencià. El que generaria una situació conflictiva, ja que aquestes entitats no comparteixen la normativa de l'Acadèmia Valenciana a de la Llengua, AVL. És a dir, podria donar-se el cas que a la Comunitat Valenciana en un futur pròxim es formés alumnes i professors amb dues normatives de valencià diferents. La consellera d'Educació i Cultura, María José Catalá, nega que això es pugui produir a curt termini "perquè s'ha de desplegar la llei", però no ho ha descartat.

La Llei de Senyes d'Identitat és la resposta del president Alberto Fabra al Diccionari de l'AVL que es va divulgar fa un any. En aquest diccionari, l'entitat defensava la unitat del català i el valencià. La reacció del PP va ser virulenta. Primer, es va instar des de la Generalitat que l'AVL canviés les seves definicions de valencià i català, però l'entitat normativa s'hi va oposar. Després, es va suspendre la presentació oficial del diccionari. Al cap de poc temps, l'exconseller de Governació de la Generalitat valenciana i actual delegat del Govern, Serafín Castellano, va començar a preparar la llei que ahir es va aprovar amb el total rebuig d'una oposició ¿PSPV-PSOE, Compromís i EUPV¿ que va prometre derogar-la la pròxima legislatura si el PP no té el control del Consell.

La lectura de la llei confirma l'envestida secessionista del PP valencià. L'"observatori", per exemple, estarà integrat, entre d'altres, per representants de Lo Rat Penat i la RACV, però no hi pot haver ningú de l'AVL ni tampoc del Consell Valencià de ­Cultura (CVC), entitat estatu­tària que també s'ha oposat ra­dicalment a aquesta nova norma. El portaveu del PP a les Corts Valencianes, Jorge Bellver, va arribar a dir ahir a l'oposició que "si no fos pel seu pancatalanisme, pel seu pro catalanisme, no s'entén què poden tenir contra aquesta llei". Fins i tot va arribar a acusar l'oposició de "traïció" per negar-se a debatre la norma a la Cambra valenciana.

La llei també estableix una àmplia protecció per als "bous al carrer", d'àmplia tradició als pobles de la Comunitat Valenciana. Tots els partits de l'esquerra van acusar el PP de "buscar l'enfrontament social i la rendibilitat electoral", segons el portaveu socialista Rafa Rubio.

26-III-15, S. Enguix, lavanguardia