insòlita censura al Museu d’Art Contemporani de Barcelona

.
No s’havia cancel·lat mai una exposició al Macba. La decisió del director del museu, Bartomeu Marí, de no obrir les portes de l’exposició La bèstia i el sobirà dimecres per no exhibir una escultura en què apareix el rei Joan Carles va fer esclatar la crisi. Ahir, pels passadissos del museu, la paraula que més es podia sentir era “insòlit”. Tan insòlit que, després de quatre hores de reunió, els treballadors no havien pogut consensuar com havien de reaccionar. 19-III-15, ara
.

La direcció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha informat aquest dijous que ha anul·lat la convocatòria prevista per divendres en la qual s'havia de presentar la nova temporada 2015 del centre cultural, sense que s'hagi facilitat data per a un nou dia.

En un escarit comunicat, el departament de premsa indica que "la convocatòria prevista per demà divendres, 20 de març, queda anul·lada", i afegeix que continuaran informant.

En principi, la nova temporada havia de presentar-la el passat 12 de març el director del Macba, Bartomeu Marí, el cap de programes públics Paul B. Preciado i el conservador en cap, Valentín Roma, però ja va haver-hi un primer ajornament fins al divendres dia 20.

La segona anul·lació de la convocatòria s'ha produït després que dimarts es comuniqués la cancel·lació de l'exposició La bèstia i el sobirà al centre, una decisió que ha portat a un enfrontament obert entre Bartomeu Marí i Valentín Roma i Paul B. Preciado, que també eren comissaris de la mostra.

Marí va decidir no incloure en l'exposició una obra escultòrica d'Ines Doujak que al·ludeix al rei Joan Carles perquè la considera "inadequada", en contra del criteri dels comissaris, que es van negar a retirar-la, per la qual cosa el director va decidir finalment cancel·lar l'exhibició artística.

Bartomeu Marí va declarar que va prendre la decisió de suspendre l'exposició en entendre que "les obres d'art són missatges, i hi ha determinats missatges que no són apropiats que emeti la institució", i en aquest sentit va assegurar que el Macba programa "amb gran llibertat, però amb responsabilitat" i que "en l'art no tot s'hi val".

Per la seva banda, Valentín Roma i Paul B. Preciado han emès un comunicat en què denuncien obertament que la cancel·lació de l'exhibició suposa "un acte de censura" per part de Marí i neguen que ell no tingués coneixement previ del contingut de La bèstia i el sobirà.

19-III-15, elpais

Acte de protesta a les portes del Macba, dimecres, després de la retirada d'una exposició en què s'exhibia una obra al·lusiva al rei Joan Carles. / gianluca battista
.

El Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona (Macba) ha cancelado la exposición 'La Bèstia i el Sobirà' a causa de las desavenencias entre el equipo comisario y la dirección del museo sobre los contenidos incluidos en la muestra.

El director del museo, Bartomeu Marí, ha decidido no incluir una obra por considerarla inapropiada y, a su vez, el comisario y la artista, la austriaca Inés Doujak se han negado a que la obra, una escultura del rey Juan Carlos, quede excluida, por lo que la muestra no se llevará a cabo.

La exposición, una coproducción con la Württemberg Kunstverein de Stuttgart (WKV) con el apoyo de Kulturstiftung des Bundes, explora cómo las prácticas artísticas contemporáneas cuestionan y deshacen la definición de la soberanía política.

La alegoría en la que se basa la exposición consiste en la bestia, que supuestamente desconoce el derecho, y el soberano, el poder del cual reside precisamente en su capacidad de suspender el derecho.

'La Bèstia i el Sobirà', comisariada por Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado y Valentín Roma, ya suspendió ayer la presentación ante los medios de comunicación
18-III-15, elperiodico