"nosaltres venim d’arrels llibertàries", Quim Arrufat

...nosaltres venim d’arrels llibertàries, som socialistes però organitzativament i a matèria de drets i llibertats som d’arrel llibertària...

Gerard Sesé @gerardsese .- Parlem amb Joaquim Arrufat i Ibáñez, conegut popularment (i mai millor dit) com Quim Arrufat, que és una de les cares més visibles de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Jove, nascut a la Seu d'Urgell al 1982, té molt a dir sobre el 'procés català. Politòleg de formació, és activista social català des de fa anys. La seva tasca s'ha institucionalitzat des de que el 17 de desembre de 2012 és diputat del Parlament de Catalunya per la CUP, exercint de portaveu adjunt del Grup Mixt, però una tasca curta, ja que en cap cas repetirà. Abans, però, del 2009 al 2012 fou regidor de Vilanova i la Geltrú pel mateix partit. Què farà la CUP a les properes eleccions? Quina és la seva visió sobre la Llista Única? I el frec a frec amb PODEMOS? Ens respon en exclusiva al directe!cat.
Si et sembla, comencem l’entrevista amb Podemos…!


Ostres, tu!

Ells afirmen que Podemos i la CUP sou el mateix tret que ells no són independentistes…

No, això no és pas així. Per començar Podemos són una formació pensada per intervenir per d’alt: plantegen obrir el meló de la reforma constitucional espanyola. Per tant, ells són un partit d’àmbit nacional espanyol. Està totalment enfocat a provocar una crisi al sistema bipartidista espanyol i al règim establert amb la Constitució del 78. La CUP no és això per una raó molt bàsica: els Països Catalans no tenim Estat.

Pot ser que hi hagi votants del sector més d’esquerres que us van votar però que no eren independentistes i que se’n vagin a Podemos?

Les enquestes no diuen això. Tothom té clar qui defensa què i qui serà útil per fer què. La CUP és independentista i centralitza els esforços en generar una ruptura amb l’Estat espanyol per la via democràtica al conjunt dels PPCC i, a més, que aquests processos comportin un canvi on les classes socials siguin les protagonistes i es democratitzin les estructures econòmiques de la nostra societat que actualment són dictatorials. No podem oblidar que PODEMOS no defensarà el dret a l’autodeterminació de Catalunya perquè ningú pot aspirar guanyar una majoria a l’Estat espanyol afirmant que està a favor del Dret a Decidir de Catalunya perquè saben que si ho defensen tindran un seriós problema. Faran el que ha fet IU i PSOE: una retòrica en el marc d’una reforma constitucional, que tots els espanyols també tenen dret a decidir i posposar sine die un “dret a l’autodeterminació vaga” que és el que han fet les esquerres espanyoles sempre, dient que ‘estan a favor de la autodeterminación de los pueblos’ però després mai fan res per dur-ho a terme.

Si Podemos guanya les eleccions a l’Estat espanyol s’obrirà un procés de canvi però en cap moment servirà per respectar als catalans i catalanes com a subjecte polític sobirà.

Tema estrella: Llista unitària. La CUP ja ha dit que no hi serà. Si finalment hi ha acord entre ERC i CiU molts vots per l’esquerra s’anirien a la CUP?

(somriu abans de contestar) Automàticament.

Per tant a la CUP li interessa un pacte CiU + ERC...

A veure... a la CUP li interessa que hi hagin unes eleccions perquè es produeixi un canvi en clau independentista i en clau social pel poble de Catalunya. Aquestes eleccions són clau en dues visions: seran en clau plebiscitàries (independència si o no) i també constituents: cap on orientem la independència, quina Catalunya volem.  Si els instruments per aconseguir-ho és llista única, separades, amb partits, sense partits... és el que estem debatent ara per maximitzar aquest objectiu.

La CUP ha sigut molt clara: no hi serà en una llista única amb el Mas. Però no seria un impacte internacional i una lliçó a la història de Catalunya perquè mai hem sabut anar junts?

D’entrada la dicotomia està mal plantejada: el debat no és llista única o separada de partits. El partits independentistes estan assumint que la ciutadania ha de ser la protagonista. Amb llistes úniques o separades, les llistes no seran de partits.

I a la CUP...?

Com et penses que serà la llista de la CUP? La clau de canvi està cristal·litzant en que tothom està entenent que calen decisions excepcionals per un moment excepcional.

Però a veure... Imaginat que jo sóc un alt funcionari europeu, una llista única no seria millor per fer-me entendre el que està passant a Catalunya?

Sí. La llista única és útil pel missatge clar que dóna a nivell internacional. És l’única manera? No. La millor i la més eficient? Sí.

M’estàs donant el titular fet! La CUP creu que la llista única seria el millor de cara a la comunitat internacional?

(dubte) Sí... sí... la més sintètica sí. Però... com més fàcil els hi posem als bancs alemanys amb una persona (el President Mas) per negociar com finançar la Catalunya independent i ho puguin pactar amb una sol interlocutor sense oposició, això interessa molt al capital financer. A nosaltres no ens interessa en absolut. De fet, ni a nosaltres ni a les classes populars perquè significaria  tancar per d’alt un procés iniciat des de baix. La gent està associant que la independència no és només per un passaport nou sinó per un canvi de model.

El procés català juga en dos terrenys: el internacional i el nacional. Si no tenim un 50% llarg dels vots (que no dels escons) no hi ha independència. Potser ho podem fer molt eficient a nivell internacional però podem caure en l’error de no oferir representativitat a la societat catalana i ens podem quedar a mig camí. I jo sé d’alguns que els aniria molt bé aquest escenari que ‘si no hi arribem no passar res’ i llavors intentar pactar un concert econòmic i la reforma de la constitució.

M’estàs dient que CiU li aniria bé que no guanyés l’independentisme...

Home no... si surt molt bé i arrasen és probable que tirin cap a la independència. Però si no hi arribem amb un resultat contundent l’escenari següent és molt clar, entren en joc els federalistes i el nou encaix a l’estat espanyol i en un futur aquest podrà tenir una majoria entre PODEMOS i PSOE i reformin la constitució en clau federal per Catalunya. Una cosa que nosaltres no volem deixar que passi. Perquè l’oportunitat és històrica. Per tant, tots càlculs necessaris perquè això no passi.

El que passa amb la llista única és que CiU no podrà baixar i per tant no es farà enrere.

El futur del país no ha de passar per les pors de CiU...

Però necessitem CiU per la independència...

Sí clar, però a veure... què vol dir això? Hem de renunciar als propis projectes polítics per no disgustar CiU?

Però el fi és la independència

Llavors ens dissolem tots i votem tots a CiU perquè no es facin enrere... Això no té cap mena de sentit! Si el patriotisme de CiU arriba fins al punt de dir que ‘o lideren ells el procés o no hi ha procés’ que es demostri. Nosaltres estem fent tots els esforços possibles perquè això funcioni. No estem jugant de forma irresponsable per trencar-ho tot. Però si el patriotisme de CiU arriba que si no ho lideren ells, qui ha de manar i qui tindrà la clau, baixen del carro i es posen a jugar en contra la independència, estarà tot dit.

Però el Mas està molt ben valorat a nivell internacional. Un canvi de líder podria afeblir el procés? Com s’entén de portes enfora que qui aposa per la independència no segueixi?

El Pacte de la Llibertat ha fet aigües per tot arreu principalment perquè, aquí, ¿qui ha decidit que per construir un país nou finalment ha de ser una sola persona i el seu equip qui decideixi unilateralment i siguin els únics interlocutors internacionals que facin i desfacin? No és així i ho estan fent de facto. ‘Quan els necessito convoco una cimera i després quan no els necessito  faig el que em dóna la gana’. I després demano a tothom que s’adhereixin a la meva pròpia llista per certificar que jo mano per sobre tots vosaltres.  Això no és una construcció compartida de la independència. En aquest país, de pensament únic no hi ha hagut mai i som una societat molt plural i n’hem fet un valor daixò, i s’ha de potenciar. La llista única es carrega la diversitat política.  

Però a nivell electoral... que es tirin els plats pel cap anat separats, això no desgasta? Quin sentit té presentar-se per separat però avançar que es farà president igualment al Mas?

Dependrà de qui guanyi. Li hem de riure les gràcies al Mas i a la seva política de privatitzar?

Em costa entendre la unitat separada...

És la història d’aquest país...

Serem capaços de separar eix nacional i campanya ferotge en l’eix social?

Tu pots entendre la diversitat com un problema o tenir clar que respectant la diversitat es poden arribar a acords en els actes importants que ens portin cap a la independència. El més impactant, també, a nivell internacional, és que hi hagi independentistes de centre dreta i anti-capitalistes.

Per tant, fórmula Junqueras:  ‘Si-ERC’ o ‘Si-CUP’ o Si-CiU’

No. Hi ha una revolució democràtica i aquesta no és la independència sino el contingut que li posarem a aquesta independència i això passa per sobre dels partits polítics.

Llavors canviaran el nom?

Ho canviarem tot, el nom, l’estructura, la llista, la formulació, l’emplaçament...

Llavors la CUP no es presentarà com a CUP

No, segurament no... ho hem d’acabar de parlar. Hi ha tres qüestions centrals: 1) com guanyar la majoria clara per la independència, 2) com donar un missatge clar a la comunitat internacional i 3) estratègia compartida: quines llistes, quin tipus de llistes, per fer què...

Però si jo sóc la Carme Forcadell...

Doncs si ets la Carme Forcadell estàs bastant desmillorada...

(riem) Cert, però si sóc ella ara hauré d’escollir llista per presentar-me... no?

S’ha acabat el temps històric d’agrupar els independentistes en candidatures, ara es tracta de guanyar la independència que és diferent. No és pràctic que tots els independentistes vagin de la maneta. Si l’independentisme aspira a guanyar ha de sortir de l’espai de confort i buscar amplituds. Ja ha passat el 9N i el 11S, ara ens hem d’exigir molt més.

Quan votàvem al referèndum... un d’Unió i un de la CUP votaven conjuntament pel Sí i Sí...

Necessitem una majoria de vots, no d’escons, sinó no ens serveix a nivell internacional...

Una majoria parlamentaria no és suficient?

No, necessitem més del 50% dels vots per poder anar pel món.

I l’àrea metropolitana és molt important, doncs, que és on hi ha la majoria de vots i té un perfil més d’esquerres i no veuria bé una llista unitària?

Tu creus que a la gent que l’han desnonat, que ha perdut la feina, que li han retallat el sou, que està perdent la sanitat... votarà als hooligans que han defensat aquestes polítiques econòmiques i que ens han dit que som culpables perquè hem viscut per sobre de les nostres possibilitats...?

Però bé que el Fernàndez s’abraça al Mas...

Allò no era un gran acord polític. És un fet fortuït... una anècdota...

Una anècdota humana...

Exactament!

Creus que acceptarà el Mas convocar les eleccions si no surt el seu pla?

Ja hi tornem: quanta independència i patriotisme aguanta en Mas? Només si ell lidera el pla? Per lògica hauria de convocar eleccions perquè el mandat democràtic acaba un cop convocada la consulta (que es va fer a mitges). Dins el relat del procés s’han de convocar eleccions.

Però ell té la paella pel mànec, si no vol no convoca les eleccions...

Ell ha de democratitzar el mànec de la paella. Això de ‘si no es fan les coses com jo vull no hi ha eleccions’... el poble li passarà factura...

La gent de la CUP viu la política molt intensament... em consta que hi ha molta tensió a Tarragona... Barcelona...

A Barcelona sempre hi ha tensió amb tot. Hi ha molta gent i molta diversitat. Les discussions són pròpies d’una gran capital... jo de fet no visc a Barcelona i no ho conec massa. A la CUP del Penedès no hi ha cap mena de conflicte. També sempre hi ha oportunistes en els processos assemblearis... Això sí, la CUP havia tingut molts més merders abans que ara, sobretot al procés de gestació del projecte. Perquè quan les coses funcionen i es materialitzen tot és més fàcil. Les grans ciutats sempre tenen més tensions.

Perquè la gent d’ERC els cauen molt bé els de la CUP però en canvi els de la CUP són molt bel·ligerants amb els d’ERC?

És una qüestió de petit i gran...

Un barça espanyol de la política?

Si tu has de crear un espai polític el que fas és empènyer i qüestionar els del costat. PODEMOS neix i què fa? Tirar la cavalleria contra PSOE i IU. Què fa ERC amb la proposta del Mas? Marcar perfil propi.

Així, doncs, acabes de dir que hi ha acció partidista d’ERC  amb el ‘marcar paquet’ d’avant el Mas...

Bé... jo no sóc ningú per analitzar Esquerra però hi ha una sensació permanent que ERC està liderant l’esquerra a Catalunya sense tenir molt clar exactament com. Com es fa, quin pla hi ha? Vas veient com el discurs general es dissol en els detalls.

Esquerra té una base liberal important. Sempre s’ha parlat de defensar la petita i mitjana empresa...

És que això és molt d’esquerres. Defensar les PIMES és revolucionari. Ara mateix és l’aposta...

Doncs és acceptar que l’esquerra actual accepta el joc capitalista... no pas un Estat comunista on no hi ha propietat privada...

Resumir el projecte de futur com a Estat Comunista... nosaltres venim d’arrels llibertàries, som socialistes però organitzativament i a matèria de drets i llibertats som d’arrel llibertària.  No és encertat dir que l’Estat que vol la CUP ho hagi de tenir tot o sense propietat privada...

És la imatge que us han volgut donar...

Cert, al parlament C’s ens defineix com a Nord-Coreans... però és un adjectiu totalment malintencionat. A vegades a CiU també se ‘li va l’olla’ i ens diu coses similars.... No té tant a veure el model sinó en qui l’aplica. Ja que els Estats Comunistes han demostrat no funcionar, però tampoc els capitalistes. Quasi tota Àfrica és capitalista...

Per acabar, com us porteu amb el Junqueras...?

Bé, nosaltres ens portem bé amb tothom que no ens menyspreï...

Ho dic perquè és conegut que no hi ha feeling entre en Mas i en Junqueras...

Qui ho diu?

És ‘conegut’...

Sí. Bé... jo intueixo que n’hi ha poc. En Junqueras ha tingut una mentalitat naïf. Es pensava que la consulta es faria i va creure en Mas i per això acaba marxant de la taula per la indignació que l’han traït. La CUP ja ho imaginava i no ens vam aixecar. CiU defensa el seu projecte a la seva manera i això inclou passar-se pel forro acords amb els altres...

S’enfaden amb sí mateixos també... És adonar-se, de cop, que durant dos anys has estat en una fantasia.

Escolta’m, què faràs ara que no et pots tornar a presentar? Els tres esteu molt ben valorats, la gent us deu demanar que no plegueu...

Nosaltres vam adquirir un compromís a l’assemblea...

Però era per 4 anys!

Cert... però va ser un compromís i no ens tornarem a presentar. De fet la CUP no es presentarà... Estem parlant amb Procés Constituent, amb espais sindicals, amb candidatures locals d’esquerres i amb gent que no és necessàriament independentista. Aquí està la clau, el moll de l’os de la qüestió.
Seguirem fent feina i oferirem la nostra ajuda durant uns mesos o uns anys. També per reivindicació sindical: els diputats tenen un Estatut que no tenen atur, una cosa inútil perquè força a la gent a que s’enganxi a la cadira. Així com vam dir que només cobraríem 1400 euros, també vam reivindicar una prestació per als següents mesos.

I què tal això d’estar al Parlament per un militant de la CUP... t’ha agradat?

Nosaltres, que venim de famílies normals, de classe mitjana empobrida, de l’escola pública... estar al Parlament a mi m’ha suposat conèixer la burgesia. Gent que ve de barris on no coneixen la pobresa, que viuen planetes totalment diferents al teu, amb recolzaments familiars diferents, amb vestir diferent, valors, maneres d’entendre la vida... he conegut l’alta aristocràcia. És aristocràcia.
 
http://www.directe.cat/entrevista/380340/la-llista-unica-es-util-pel-missatge-clar-que-dona-a-nivell-internacional-es-lunica-manera