plurinacionalitat de la Comunitat Autònoma de Catalunya

Resultat d'imatges de flag aranLa nova llei del Règim Especial d'Aran el reconeix com una "realitat nacional occitana" i li reconeix també, en conseqüència, el dret a decidir sobre el seu futur. El text, que tot i això té dues llacunes importants ja que no concreta ni el sistema de finançament ni el sistema electoral, va ser aprovat ahir pel ple del Parlament per 121 vots a favor (CiU, ERC, PSC, PP, ICV-EUiA i la CUP) i 9 abstencions (C's), encara que tant PP com C's van votar explícitament en contra del reconeixement del dret a decidir. La llei, que substitueix la vigent des del 1990, defineix Aran com una "realitat nacional occitana, dotada d'identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística pròpia", amb l'aranès com a llengua pròpia i d'ús preferent en les administracions públiques, i estableix el règim especial per protegir-ne el caràcter singular, els drets històrics i la identitat, el dret i la realitat de l'organització institucional, política i administrativa. I garanteix així mateix les competències i l'autonomia per poder ordenar, governar i gestionar els interessos del territori. 22-I-15, lavanguardia

El Consejo General de Aran promueve la creación de la Academia de la Lengua Occitana, en coordinación con los gobiernos de las diferentes regiones de habla occitana para regular lo que consideran una “habla fraccionada”, y procurar establecer “las directrices del occitano”. Así lo explicó el presidente del Consejo General, Francesc Boya, que ha propuesto una reunión con todos estos gobiernos regionales, con responsables de la Euroregión y la Comunitat de Trabajo de los Pirineo, y el Síndico de Aran.
El Instituto de Estudios Occitanos, hasta ahora principal autoridad en la difusión y normalización del occitano, también está implicado. Pero hay una pega, el necesario “visto-y-place” de los estados implicados, o sea, el español y el francés, y en último caso el italiano, si finalmente el gobierno de la región del Piamonte también se añade al proyecto.
https://loburromasque.wordpress.com/2008/04/26/el-valle-de-aran-quiere-crear-la-academia-de-la-lengua-occitana/