el TC admet 3 recursos contra el saqueig del Castor

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès els tres recursos d'inconstitucionalitat presentats per la Generalitat, el Parlament i el PSOE contra el reial decret llei aprovat pel Govern del PP l'octubre passat autoritzant la indemnització de 1.350 milions d'euros a l'empresa impulsora del Castor. El TC dóna ara un termini de 15 dies al Congrés, el Senat i el Govern espanyol per tal que presentin les seves al·legacions i es personin en la causa. El Constitucional va voler deixar ben clar ahir que l'admissió a tràmit dels tres recursos "no suposa cap pronunciament sobre el fons dels esmentats assumptes, que el Tribunal resoldrà en pròximes dates".

El cost total per a les arques públiques del fiasco del Castor, si s'inclouen les despeses de manteniment del magatzem i la seva plataforma marina i el finançament de la indemnització, superarà els 4.700 milions d'euros, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). El pagament de la polèmica indemnització a favor d'Escal UGS, propietari del magatzem de gas submarí fins que el Govern va ordenar-ne el tancament definitiu la tardor passada, s'acabarà repercutint a la pràctica a la factura dels consumidors de gas durant els propers 30 anys, siguin particulars o bé empreses.

Precisament, el recurs presentat pel grup del PSOE al Congrés davant el TC afirma que el reial decret llei vulnera, entre altres preceptes, els drets dels consumidors i usuaris. El tarragoní Francesc Vallès, diputat socialista, va expressar ahir la seva satisfacció després de conèixer la decisió del TC. "És un pas més per anul·lar una indecència", va dir.

La Generalitat va recórrer contra la indemnització, aprovada pel Consell de Ministres a l'octubre i abonada només un mes més tard a l'empresa, basant-se en la falta de proporcionalitat, a més de denunciar que no estava justificada l'"extraordinària urgència" amb què es va aprovar el controvertit reial decret llei. El Parlament va presentar un tercer recurs d'inconstitucionalitat amb els vots favorables de tots els partits amb l'única excepció dels diputats catalans del PP.

La pressió contra el Castor no ha parat des que gairebé un any i mig enrere la injecció de gas al subsòl va provocar més de 500 terratrèmols davant la costa de l'Ebre i Castelló. L'Ajuntament d'Alcanar (Montsià), en mans d'ERC, acaba d'anunciar que denunciarà davant la Defensora del Poble espanyol, Soledad Becerril, que el Govern va aprovar el Castor "sense els informes jurídics previs a resoldre la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA)", tal com és preceptiu.

El magatzem de gas es troba actualment en fase d'"hibernació", com va establir el Govern central en el mateix reial decret llei que va donar llum verda l'octubre passat al pagament de la milionària indemnització. El Consell de Ministres va acordar també llavors l'extinció de la concessió d'explotació del reservori de gas a Escal UGS, participada de forma majoritària per la constructora ACS, i va cancel·lar de forma indefinida qualsevol extracció o injecció de gas al subsòl. El Govern espanyol no descarta que es pugui acabar per desmantellar la plataforma instal·lada sobre el fons marí, davant la costa del delta de l'Ebre, sempre que hi hagi, però, prou garanties de seguretat.

6-II-15, E. Giralt, lavanguardia