nacion(estat)alista parasitisme anticompetitiu i lliberticida

O amb mi o amb ells. La Federació Espanyola d'Hoquei vol dedicació exclusiva dels jugadors amb la selecció estatal. És tant l'excés de zel del nou seleccionador, el francès Fréd Soyez -al càrrec des de setembre del 2014-, que ha exigit als jugadors que deixin els seus clubs per concentrar-se amb la selecció quatre mesos abans de la pròxima competició, la Lliga Mundial a l'Argentina, al maig, que servirà de torneig preolímpic per als Jocs de Rio del 2016. Dos puntals de la selecció, David Alegre i Roc Oliva, han optat per continuar jugant amb els seus clubs de la Lliga índia, mentre que Quico Cortés i Andrés Mir han renunciat als seus contractes per anar a la concentració amb Espanya.

Cinc han estat els jugadors catalans que, aprofitant l'aturada hivernal de les competicions europees, els últims anys han fet les Índies entre el gener i el febrer disputant la Hero Hockey India League, una mena d'NBA de l'hoquei amb sis franquícies, en la qual juguen 60 estrelles mundials (holandesos, australians, neozelandesos, alemanys...). Per poder disputar la competició, els jugadors necessiten l'autorització dels seus clubs d'origen i de la Federació Espanyola, que percep, com a compensació, un 10% del salari de cadascun, que s'acosta als 35.000 euros mensuals. El contracte sol ser per tres anys.

La sorpresa dels jugadors catalans va ser l'amenaça que van rebre de la federació de quedar fora de la selecció espanyola si continuaven endavant amb els seus contractes indis. "La federació ens argumenta que es tracta d'una qüestió tècnica, de rendiment: que si juguem la Lliga índia, que dura un mes, no arribaríem bé físicament a la Lliga Mundial, perquè són molts partits els que juguem", explica a aquest diari Roc Oliva des de Bhubaneswar, la ciutat on té la base el seu equip, el Kalinga Lancers. "Nosaltres creiem que sí que hi arribarem en bon estat; és un problema que es podria negociar", raona Oliva, de 25 anys, que no ha faltat a la selecció des dels 18.

Discrepa de l'argument federatiu del rendiment el seu company al Kalinga Lancers Ramon Alegre (33), pertanyent a l'RC Polo de Barcelona, que s'ha pres un any de descans amb la selecció "per motivació i energies" i ja no havia estat convocat per Soyez. "Mentre som aquí no deixem d'entrenar-nos, no estem de vacances, estem en actiu, jugant amb els millors jugadors del món, i d'això la selecció se'n podria beneficiar", exposa Alegre, que no entén la mesura de força de la federació de "posar entre l'espasa i la paret" els seus companys. "En David i en Roc fa molts anys que estan amb la selecció; això crea desconcert perquè no té cap base lògica ni ofereixen cap solució ni possibilitat d'entendre's'hi. S'han tancat en banda a negociar, tant la federació com el seleccionador", lamenten els afectats, que troben a faltar sensibilitat de la federació amb els jugadors en un esport d'escassa professionalització.

Segons els jugadors afectats, l'espanyola "és l'única selecció" que ha pres aquesta mesura de força amb els seus jugadors. Trencar el contracte amb els clubs indis per ser reclamats pels seus clubs d'origen o les seves federacions no els suposaria cap penalització econòmica -segons estableix una clàusula-, però sí deixar de guanyar un bon suplement salarial i avortar una experiència esportiva enriquidora.

La preocupació dels jugadors és que la renúncia a anar a la concentració de la selecció (que està entrenant-se i jugant un parell de tornejos amistosos, fins dimarts eren a Castelldefels i aquesta setmana a Alacant) pot fer-los perdre el tren dels Jocs Olímpics de Rio 2016. "Crea incertesa. És una època de canvis i encara que tornarem a ser seleccionables sempre et fa cosa".

21-I-15, T. López, lavanguardia