Jordània i Japó amb problemes pels ostatges de Daesh

Jordània i el Japó mantenien ahir la pugna amb l'Estat Islàmic (EI), el grup armat que reté un pilot jordà i un periodista japonès. L'intercanvi dels ostatges per una terrorista d'Al-Qaida s'hauria d'haver produït al capvespre, en algun indret de la frontera turca amb Síria o l'Iraq, però aquest termini va vèncer sense que passés res.

Jordània exigeix una prova de vida del pilot Muaz al-Kasasbeh, que l'EI no ha proporcionat. La família de l'ostatge diu que té notícies que continua viu malgrat que els insurgents n'havien anunciat l'execució immediata si les seves demandes no es complien. L'EI exigeix l'alliberament de Sajida al-Rixawi, activista d'Al-Qaida condemnada a mort en una presó jordana pels atemptats comesos a Amman el 2005 que van matar 60 persones.

A canvi, l'EI promet alliberar el periodista Kenji Goto, però no pas el pilot. Jordània només acceptarà el canvi si Al-Kasasbeh entra en l'equació.

L'Estat Islàmic sembla que juga amb les cartes marcades. Surt guanyant de totes totes. D'entrada, ha recuperat la imatge internacional de grup terrorista despietat. La pèrdua de Kobane havia danyat la seva reputació, però aquesta pugna torna a presentar-lo com un enemic temible.

L'EI, a més, no necessita Sajida al-Rixawi. No té cap valor estratègic ni militar. Aquesta dona és, més que res, un símbol perquè va pertànyer a Al-Qaida a l'Iraq, embrió de l'EI. El seu alliberament provocaria una esquerda en la coalició internacional que lideren els Estats Units.

Aquest és el gran objectiu que persegueix l'Estat Islàmic: trencar la cohesió dels aliats. L'opinió pública jordana voldria veure al seu país fora de la coalició i centrat només a defensar les seves fronteres.

L'alliberament d'Al-Rixawi seria un cop molt dur per al rei Abdal·lah i també per als Estats Units, el seu gran aliat.

En cas que Jordània no alliberi la terrorista i l'EI executi els ostatges, Abdal·lah II haurà de fer front a un fort descontent, liderat per les tribus que l'ajuden a mantenir-se al tron. La família del pilot Al-Kasasbeh pertany a una d'aquestes tribus.

El vídeo de l'execució també reforçarà la imatge terrorífica de l'EI i ajudarà que els seus guerrillers s'oblidin de la derrota a Kobane i del retrocés a què els força l'ofensiva aèria de la coalició internacional.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, no s'havia enfrontat a una crisi d'aquest nivell des que va arribar al poder fa dos anys. Abans que saltés la notícia del segrest del periodista i d'un altre compatriota que va ser executat dissabte, havia promès substanciosos ajuts econòmics als països àrabs que lluiten contra l'EI. La seva intenció és augmentar el pes diplomàtic del Japó, però aquesta política exigeix un preu que cal veure si la societat japonesa voldrà pagar.

30-I-15, lavanguardia