la independència necessita Mas i Junqueras de cocònsuls a Longyearbyen

> no et sembla? <

Les relacions entre Artur Mas i Oriol Junqueras donarien per a un serial televisiu. De l'enamorament inicial han passat a la desconfiança absoluta. El cert és que la negociació per presentar una oferta independentista única en unes eleccions catalanes no va començar amb bon peu. Si el president volia de debò arribar a un acord, probablement la fórmula no era presentar un pla detallat i tancat perquè l'altre s'hi adhereixi sense més ni més.

I si el líder d'Esquerra Republicana volgués realment arribar a un acord amb Mas no faria ultimàtums com el de donar-li un termini de 15 dies per convocar les eleccions, sabent que es tracta d'una potestat exclusiva del president. Fa l'efecte que tots dos estan escenificant la ruptura de la unitat que havien mantingut fins ara en el procés sobiranista.

6-I-15, M.D. García, lavanguardia

El que passi a Europa els pròxims mesos tindrà, per tant, una gran importància per a tot Espanya. Des d'aquesta perspectiva no deixa de sorprendre el descomunal entotsolament dels principals actors de la política catalana en aquests primers moments de l'any 2015. És tan espès i domèstic, el combat de judo entre Artur Mas i Oriol Junqueras, que entre cimera i cimera, entre nota críptica i missatge xifrat, sembla que hagin perdut de vista l'escenari principal i fonamental per a tothom, també per a ells. Un escenari que es diu Europa.

10-I-15, E. Juliana, lavanguardia