antiterrorisme?, el món és avui més insegur que el 2001

El comitè d'Intel·ligència del Senat nord-americà ha dedicat cinc anys a estudiar els mètodes de la CIA per obtenir informació dels detinguts com a conseqüència dels atemptats de l'11 de setembre del 2001. Els resultats són devastadors, molt més cruels del que se sospitava i comesos a la base de Guantánamo, però també a l'Afganistan, Polònia, el Marroc, Lituania, l'Iraq, Tailàndia, Bòsnia... Uns trenta països, entre els quals Espanya, van facilitar la intendència de la tortura. Si Washington no en sabia els detalls, encara menys se sabien als països en què es perpetraven els abusos.

L'informe es basa en sis milions de documents interns de l'agència, que va operar secretament en moltes parts del món. Ni el president Bush, ni la seva administració, ni el gran públic no van saber els detalls d'unes pràctiques que horroritzen qualsevol sensibilitat. A les "presons negres" hi havia foscor total, música al màxim i cubells per a residus humans. Es relata el cas de presoners als quals no deixaven dormir durant una setmana. Us estalvio molts detalls aberrants.

Els resultats de l'informe han sacsejat la consciència humana. S'informa que 26 presos torturats van ser detinguts per error. La reacció de Barack Obama, que va contemplar en directe la captura i mort d'Ossama bin Laden el maig del 2011, és que aquestes pràctiques no són pròpies del sistema de valors dels Estats Units. Però totes les guerres se salten aquests valors.

És cert que en pocs països es faria públic un informe que culpa els seus serveis d'intel·ligència de les atrocitats més grans de què és capaç la condició humana. Els republicans han tret importància al document de gairebé 600pàgines, però el fet és que la brutalitat practicada contra detinguts durant anys, sense ser sotmesos a judici, és impròpia d'un país civilitzat. En temps de guerra i revolucions es cometen les barbaritats més esgarrifoses per destruir l'enemic o desplaçar una classe dirigent per una altra. La doctrina de la guerra preventiva i la Patriot Act de George W. Bush podien arribar a aquests extrems de barbàrie perquè, en el fons, el fi justificava els mitjans.

El país estava ferit i humiliat el setembre del 2001 i havia de respondre. Es va intentar amb el suport de la comunitat internacional a l'Afganistan, però es va optar per envair l'Iraq amb l'aplaudiment de Blair, Aznar, Barroso i uns quants països aliats de Washington. Però va servir de ben poc. Les guerres s'han perdut i l'Afganistan i l'Iraq estan molt pitjor ara que fa tretze anys. L'Estat Islàmic és una resposta brutal i inhumana, perillosa per a tots, que requereix noves intervencions bèl·liques amb tones de bombes que cauen sobre el territori ocupat per aquests monstres vestits de negre que no tenen cap respecte per les fronteres ni per les vides alienes. La violència engendra violència. El món és més insegur que el 2001.

11-XII-14, Ll. Foix, lavanguardia