les retallades en Ciència, pena de mort per al futur econòmic

La ciència subsisteix amb partides "de misèria". No n'hi ha prou, ni de lluny, amb la inversió prevista en el projecte dels pressupostos generals de l'Estat del 2015 per a R+D, presentat fa uns dies, per superar aquest quadre desolador. Aquest avís no és nou, però els investigadors, units en el col·lectiu Carta per la Ciència, sortiran al carrer demà divendres per reclamar al Govern espanyol una aposta efectiva per l'R+D. I fan una crida a la ciutadania perquè doni suport a aquesta iniciativa, que, amb el lema Amb ciència hi ha futur, s'afegeix a la jornada europea de suport a la investigació, impulsada des dels països del sud d'Europa.

Els comptes de l'any que ve sobre ciència són "els pressupostos de la consolidació de la misèria, de la consolidació del nul interès que aquest Govern té per l'R+D", afirma el manifest que llegiran els científics demà a les 18.00 hores al costat del Jardí Botànic de Madrid.

A més d'aquest acte de protesta, científics de tot Espanya estan cridats a concentrar-se al migdia davant els centres on treballen. Sota el paraigua de Carta per la Ciència hi ha la Confederació Espanyola de Societats Científiques (Cosce), la Federació de Joves Investigadors (CJI), la Plataforma d'Investigació Digna (PID), la Conferència de Rectors d'Universitat a Espanya (CRUE), l'Associació Nacional d'Investigadors Ramón y Cajal (Anirc), UGT i CC.OO. "Veient la sensació que es vol donar dels pressupostos per al 2015, els diners dedicats a subvencions són menys que l'any anterior, i la pujada global del 4,2% -250 milions d'euros-, ja per si sola insignificant, va a parar íntegrament a investigació militar i a més en concepte de préstecs", deia ahir el president de la Cosce, Carlos Andradas.

Un informe sobre els pressupostos del 2015 per a R+D+I, elaborat per CC.OO., qualifica de brutals les retallades del 2012 i del 2013, "amb caigudes de gairebé el 40% en despesa real". La despesa total en R+D+I respecte al producte interior brut, assenyalen, ha passat del 0,92% del 2009 al 0,59% del 2015, cosa que suposa un descens del 36% per tornar a nivells del 2001.

El president de la Cosce va criticar, també, la pujada de la taxa de reposició dels empleats públics en sectors prioritaris del 10% dels darrers anys al 50%. "És com si t'estiguessin escanyant i et deixessin respirar un moment: continuem perdent la meitat de places que queden vacants; continuen minvant les plantilles". Salce Elvira, secretària confederal d'R+D+I de Comissions Obreres, va parlar de "sagnia" de recursos humans i va recordar que només el personal fix dels organismes públics d'investigació (OPI) s'ha reduït més d'un 17%.

Com afecten, aquestes sotragaes, al dia a dia de la ciència a Espanya? "La situació del sistema, amb menys diners, reducció massiva de les plantilles de joves investigadors i tècnics que desapareixen del sistema al final dels seus contractes, laboratoris deserts, plantilles envellides mentre els joves emigren, taxes de reposició ridícules que ni tan sols no es compleixen, convocatòries ajornades quan no anul·lades, universitats i OPI en estat d'hibernació...", resumeix l'informe de CC.OO.

La protesta dels científics a Espanya està emmarcada en les mobilitzacions en defensa de la ciència que aquests dies s'estan duent a terme a França, Itàlia, Grècia i Portugal. El manifest del col·lectiu Carta per la Ciència denuncia que "els nostres governs persegueixen, emmordassats, l'estèril control de despesa imposada pel nord deixant de banda la investigació, cosa que fa augmentar la distància en R+D entre els països del nord i del sud".

16-X-14, A. R. de Paz, lavanguardia