peculiar Cooperació del Ministeri d’Exteriors amb la RDCongo

Part dels 40 milions d'euros que l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (Aecid) ha injectat al Fons Africà per a l'Agricultura (AAF, en les seves sigles en anglès) han servit per al rescat d'una empresa canadenca, Feronia, que paga salaris del voltant d'un euro al dia a treballadors de la seva plantació d'oli de palma a Boteka, a la República Democràtica del Congo (RDC), segons han denunciat Grain, oenagé que dóna suport als petits agricultors que lluiten per un sistema alimentari just, i la Thomson Reuters Foundation (TRF). Grain alerta de la contradicció que fons públics espanyols, també de França, destinats a promoure les condicions perquè milions d'africans surtin de la misèria acabin en una firma que explota el personal.

L'RDC és un dels països més pobres del món, ocupa el penúltim lloc, només per davant de Níger, de l'Índex de Desenvolupament Humà del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. Un 87,72% de la població viu amb menys d'un dòlar al dia i el 72% dels nens menors de 15 anys no tenen cap altra opció que treballar per subsistir.

La relació entre l'Aecid, dependent del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, i Feronia es produeix quan el subvencionat AFF compra a través de dues subsidiàries, unes de les quals Golden Oil Holdings Limited, establerta a Maurici, el 50,8% de la firma canadenca, segons dades aportades per Devlin Kuyek, investigador de Grain amb base a Mont-real. La pròpia Aecid, consultada per La Vanguardia, va confirmar que entre les inversions que havia realitzat l'AAF des del 2010 figura l'esmentada de Feronia, "empresa que es dedica a la producció d'oli de palma a tres plantacions (Yaligimba, Boteka i Lokuto) i a altres aliments en una terra de cultiu de la província Bas Congo".

Grain lamenta el suport de l'Aecid a una companyia que "explota" africans: "Hi ha fam, desesperació i desnutrició entre els treballadors".

L'Aecid va explicar que el Govern espanyol participa amb 40 milions d'euros "en l'AAF des de l'any 2010 junt amb altres agències de desenvolupament, com la francesa i el Banc Africà de Desenvolupament. El fons té una vida de deu anys i el seu objectiu és donar suport al sector agrari a l'Àfrica Subsahariana, fomentar els sistemes de producció sostenibles, la creació d'ocupació i, en última instància, donar suport a la seguretat alimentària". Grain subratlla que l'AAF, lluny de contribuir a la creació de llocs de treball dignes, almenys en aquest cas, promou, directament o indirectament, operacions que expulsen els agricultors de les seves terres. És a dir, que dóna suport al denominat land grabbing, o acaparament de terres, una pràctica en alça que suposa que grups d'inversió, grans corporacions o també governs comprin o lloguin camps de cultiu per produir biocombustibles, altres productes agraris o, simplement, per especular. Això suposa que s'arrabassa el mitjà de vida a milions de persones. A l'RDC, les comunitats de Boteka, on Feronia ha impulsat una de les seves plantacions, demanen que aquesta empresa freni els seus plans d'expansió i que se'ls torni almenys part de les seves terres.

Aquesta operació convida a reflexionar sobre fins a quin punt les agències de cooperació al desenvolupament dels països rics, que es nodreixen dels diners dels contribuents, controlen el destí final de les seves subvencions. Els fons públics serveixen per alleujar la pobresa en la qual viuen milions de persones o per rescatar empreses en crisi com Feronia? Preguntat per aquest cas en què es veu directament involucrada, l'Aecid ha contestat que està en converses "amb el gestor del fons, de cara a obtenir informació completa sobre aquestes denúncies per verificar que opera dins dels estàndards socials i mediambientals requerits". Una altra dada que posa de relleu la TRF en un article és que "Feronia es va constituir a les illes Cayman per evitar pagar taxes a dos països, el Canadà i la República Democràtica del Congo".

19-XI-14, R.M. Bosch, lavanguardia