QUI ha estat sabotejant el sistema informàtic de la Generalitat catalana? (que és Administració Pública espanyola)

Si al llarg del dia de dissabte vau provar d'entrar al web de la Generalitat -incloent-hi el dels Mossos d'Esquadra-, ja sabeu de què va, això: de l'apagada informàtica que van patir els serveis d'internet del Govern aquest cap de setmana. Efectivament, des de dissabte la major part de les pàgines vinculades a Gencat van estar inaccessibles intermitentment i funcionaven especialment lentes quan tradicionalment els seus servidors s'han caracteritzat per la rapidesa. Diumenge les anomalies es van mantenir, tot i que amb menys intensitat, i no van afectar només les pàgines web, sinó també les adreces de correu del domini Gencat. Ahir hi havia treballadors de l'administració autonòmica que encara havien d'utilitzar correus personals per fer trameses no oficials perquè els seus comptes continuaven sense funcionar a mitja tarda. L'apagada ha coincidit amb el 9-N  i amb el bloqueig telefònic que dissabte van patir activistes de l'ANC i Òmnium. 11-XI-14, lavanguardia

El cap de setmana passat la Generalitat "va rebre el ciberatac més important de la seva història", segons fonts del Govern. Un atac "molt dur" -ha reconegut aquest dimarts Artur Mas- que va deixar fora de servei la web i el correu electrònic de la Generalitat, la web del president, el Servei Meteorològic de Catalunya, la recepta electrònica i l'accés dels professionals del Servei d'Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients. L'assalt també va disparar contra la pàgina oficial del 9-N, Participa2014.cat, però no va arribar a caure.

El Govern està convençut que va ser un ciberatac polític i que qui el va organitzar va contractar especialistes per fer-lo. L'objectiu era intentar impedir o posar traves al procés participatiu del 9-N, perjudicar la imatge de la Generalitat i fer més difícil que es pogués comunicar amb els ciutadans. El mateix dia també van rebre agressions pàgines d'entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). I membres de l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència van rebre desenes de milers de trucades sense interlocutor que, a la pràctica, els van bloquejar els telèfons.

11-XI-14, ara