les víctimes de la talidomida no rebran indemnitzacions... per lents!

L'Audiència Provincial de Madrid va anul·lar ahir el pagament d'indemnitzacions a les persones nascudes a Espanya amb malformacions a causa del fàrmac talidomida. Les víctimes, que havien de rebre uns 204 milions d'euros, van qualificar la decisió de l'Audiència de "cop molt baix".

Una sentència anterior d'un jutjat de primera instància de Madrid havia condemnat la companyia farmacèutica Grünenthal a pagar les indemnitzacions, L'Audiència Provincial ha revocat aquesta sentència perquè ha considerat que la sol·licitud d'indemnització es va presentar fora de termini.

Els afectats van néixer sense peus o sense braços arran que a les seves mares els receptessin el fàrmac fabricat per Grünenthal per combatre les nàusees de l'embaràs. L'esmentat fàrmac, que a Espanya es va receptar a dones embarassades des del 1958 al 1963, es va deixar d'utilitzar amb aquesta finalitat quan es va descobrir els greus efectes secundaris que causava.

En la sentència, l'Audiència madrilenya argumenta que la demanda contra la farmacèutica es va presentar el 2012 quan ja s'havia superat el termini d'un any per interposar-la. L'esmentat termini s'obre a partir del moment en què es tenen els elements de diagnòstic necessaris per presentar la demanda i, segons l'Audiència, això era possible almenys des del 2008.

La demanda havia estat presentada per l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (Avite). Unes 180 víctimes de malformacions causades per la talidomida van demanar de ser indemnitzades pels danys soferts.

La jutgessa Gemma Susana Fernández Díaz va condemnar el novembre del 2013 la farmacèutica Grünenthal Pharma a pagar 20.000 euros a cadascun dels afectats per cada punt percentual de minusvalidesa que els hagués reconegut l'Administració. La companyia va recórrer la sentència davant l'Audiència Provincial.

Contra aquesta sentència de l'Audiència de Madrid es pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem o extraordinari per infracció processal en el termini de vint dies.

Després de conèixer la sentència, el president d'Avite, José Riquelme, va assenyalar que els afectats per aquest medicament se senten "picats" pels tres poders de l'Estat: l'Executiu, el Legislatiu i el Judicial. "Respectem la decisió de la justícia, encara que no la compartim ", va declarar Riquelme, La sentencia de l'Audiència -va afegir- ha estat "un cop tremend" i "un cop molt baix i molt fort" per als afectats de la talidomida.

El president d'Avite va destacar que continuaran lluitant, mentre tinguin "alè i vida", per reclamar indemnitzacions, i va assegurar que recorreran la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid davant el Tribunal Suprem, malgrat que hagin d'esperar quatre anys més per veure què diu la justícia en les altes instàncies.

Per la seva part, la farmacèutica Grünenthal va precisar en un comunicat que ja existeixen mitjans "específics i eficaços" perquè tots els afectats per la talidomida puguin beneficiar-se d'ajuts econòmics.

Per a Grünenthal, la sentència de l'Audiència madrilenya posa de manifest que els demandants "no van provar les seves al·legacions" i, transcorreguts més de cinquanta anys, és "impossible iniciar un judici vàlid".

La posició oficial del laboratori és que "la companyia es preocupa, i ho continuarà fent en el futur, per tots aquells afectats per la talidomida de Grünenthal o del seu distribuïdor local a Espanya, reconeguts segons els criteris de la Fundació Contergan".

Grünenthal destaca que ha contribuït econòmicament amb la Fundació Contergan, que concedeix pensions vitalícies a totes les víctimes de productes amb talidomida de la seva fabricació o els seus distribuïdors.

Però la versió de la companyia contrasta amb el testimoni dels afectats, que l'estiu passat van proposar un acord extrajudicial a Grünenthal. Avite proposava indemnitzacions de 120.000 euros per minusvalidesa i pensions vitalícies per als tres-cents afiliats que té l'associació. Grünenthal va ignorar la proposta.

23-X-14, lavanguardia