Tarragona: de 4 a 26 milions, a pagar (fins el 2043) per un pàrking que no funcionarà

Tarragona va projectar un pàrquing subterrani mecanitzat en ple nucli antic. Les obres van començar el 2002, amb un pressupost de gairebé quatre milions d'euros i la intenció d'inaugurar-lo el 2004. Però han passat els anys, l'Ajuntament ja ha gastat més de 26 milions d'euros i l'aparcament mai no ha obert. El Consistori es planteja ara obrir un concurs d'idees per donar algun ús a aquest gran forat, encara que no ha concretat com ho farà. Tot i això, no s'hi pot fer res sense el permís del titular del jutjat número 3 de Tarragona, on es tramita la demanda que fa sis anys va presentar la plataforma Veu Ciutadana per la presumpta malversació de fons i prevaricació.

Les diligències prèvies fa més de sis anys que estan en curs. La demanda ha passat per les mans de cinc jutges i els advocats de Veu Ciutadana han preparat un escrit que enviaran ben aviat al Consell General del Poder Judicial i a la Fiscalia General de l'Estat perquè s'agiliti la investigació judicial. El cas avança, però lentament. Al maig van prestar declaració davant el jutge l'excap de la secció d'enginyeria d'Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) -que va constituir l'UTE amb l'empresa Sistemas Alem per construir l'aparcament- i també l'excap de servei, que va admetre que hi havia factures de material duplicades i inflades. Les declaracions han seguit fins ahir mateix, amb la compareixença de Pilar Jiménez (també treballadora de l'AMT). Arran de la seva compareixença, el jutge ha demanat també que declari Apolonia Mas i està previst que la setmana que ve declari Fernando Torcal, contractat per l'UTE per supervisar les obres, segons explica Veu Ciutadana. Però de moment no s'ha imputat ningú per la gestió de la polèmica obra, que va impulsar l'equip de govern anterior, encapçalat per Joan Miquel Nadal (CiU) i que va continuar l'actual, amb Josep Fèlix Ballesteros (PSC) al capdavant.

Encara que Ballesteros va ser crític amb l'aparcament quan estava a l'oposició, després com a alcalde va pretendre acabar les obres, va anunciar la inversió de cinc milions més i la convocatòria d'un concurs per acabar-les que va quedar desert. En paral·lel, Ballesteros va enviar a la Fiscalia l'informe que va encarregar el 2008 per determinar la viabilitat logística de l'aparcament, però no va formular cap acusació concreta pel sobrecost i la situació de l'obra. La idea fins aleshores era renunciar a l'aparcament robotitzat i construir un pàrquing convencional amb rampes amb capacitat per a 350 cotxes (300 menys de les places anunciades inicialment) però, després del concurs fallit, no es va fer res més al forat.

"No es descarta cap idea, però és evident que ara ningú no està interessat a construir un aparcament i la política de mobilitat actual tampoc no és la que era fa 14 anys, ara la Part Alta és per als vianants i no té sentit que hi hagi un pàrquing", manté la portaveu de l'equip de govern, Begoña Floría, qui fa uns dies va anunciar que s'obriria un concurs d'idees. "Veurem com ho fem i com es defineix el procés, però, se'n faci el que se'n faci, no ens pot penalitzar més del que ja ens ha penalitzat aquesta obra", afegeix.

L'Ajuntament actual va renegociar el crèdit per finançar les obres, cosa que suposa que fins a l'any 2043 els tarragonins pagaran un milió d'euros l'any per un aparcament que mai no ha funcionat i que, amb tota probabilitat, mai no s'obrirà com a tal.

29-XI-14, S. Sans, lavanguardia