Rajoy no discrimina a l’hora de prohibir el "dret a decidir"

El Consell de Ministres va decidir ahir demanar al Consell d'Estat l'informe preceptiu per a la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat contra la consulta que pretén dur a terme el Govern regional de les Canàries sobre les prospeccions petrolieres a les costes d'aquesta comunitat autònoma insular.

L'informe, sol·licitat amb caràcter urgent pel ministre d'Hisenda, és el pas previ per poder recórrer contra el reglament de les Consultes a la Ciutadania en Qüestions d'Interès General del Govern de les Canàries, per les quals es convoca la consulta ciutadana per al 23 de novembre mitjançant la pregunta: "Creu que les Canàries han de canviar el model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?".

El Govern central considera que les qualificades com a consultes ciutadanes mitjançant pregunta directa "constitueixen un autèntic referèndum, en preveure una consulta al cos electoral a través d'un veritable procediment electoral", potestat que és exclusiva de l'Estat. Per això, a més a més del reglament, el Govern central impugnarà el decret de convocatòria, ja que entén que la comunitat autònoma no té competències per a això.

11-X-14, lavanguardia