Govern xinès empresona a perpetuitat a líder uigur noviolent Ilham Tohti

La Xina va viure diumenge passat un dels pitjors atemptats dels últims mesos a la convulsa regió de Xinjiang, llar de la minoria musulmana uigur. La premsa oficial del gegant asiàtic va anunciar ahir que 50 persones van morir com a conseqüència d'una cadena d'atemptats al comtat de Luntai i els posteriors enfrontaments entre policies i atacants.

El portal oficial de les autoritats regionals de Xinjiang, Tianshan, va anunciar que la sèrie d'explosions que va tenir lloc diumenge, i que en principi es va informar que havien causat la mort de dues persones, va ser finalment una carnisseria. Un total de 50 persones van morir com a resultat de les quatre explosions que van tenir lloc a dues comissaries, un mercat i un comerç, i sembla que 54 més van resultar ferides de diversa consideració.

Segons l'agència oficial Xinhua, entre les 50víctimes mortals hi ha 40 dels terroristes que van provocar els atemptats. Alguns presumptament van morir en enfrontar-se a les forces de seguretat i d'altres es van suïcidar fent esclatar artefactes explosius. En aquests xocs també van morir sis civils, dos policies i dos agents auxiliars.

Les forces de seguretat van qualificar aquests atemptats com "un atac terrorista organitzat i greu", i van anunciar la detenció de dos sospitosos que presumptament van participar en aquestes accions.

Els informes oficials assenyalen un dels terroristes abatuts com el capitost de l'operació. Sembla que es tracta d'un uigur anomenat Mamat Tursun, fill de pares funcionaris, que es va radicalitzar a partir del 2003 i va reclutar companys de feina per formar una banda violenta i enfrontar-se al poder establert.

Alguns observadors no descarten que aquests atemptats s'hagin dut a terme per protestar pel judici que s'havia celebrat la setmana passada a Urumchi, la capital de Xinjiang, contra l'intel·lectual uigur Ilham Tohti, la sentència condemnatòria del qual es va donar a conèixer dimarts. Aquest catedràtic d'Economia, conegut com a defensor del diàleg interètnic i una Xina unida, ha estat condemnat a cadena perpètua acusat de separatista, un veredicte que és interpretat com una advertència per part de les autoritats de Pequín que no flexibilitzaran gens ni mica la seva política de fermesa envers la regió autònoma uigur de Xinjiang. El règim comunista ha decidit endurir la seva política de repressió envers aquesta regió després de l'espiral d'atemptats que hi ha hagut durant els últims temps, cada cop més sagnants.

El de diumenge passat, al comtat de Luntai, va ser un dels que ha fet més víctimes mortals dels últims mesos, només superat pels xocs violents de finals del juliol, que van segar la vida de gairebé 100 persones.

I és que els incidents sagnants són cada vegada més freqüents a la convulsa regió de Xinjiang, una zona on es veu cada vegada més complicada la convivència entre la minoria uigur, musulmans d'origen turcòfon, i l'ètnia dels han, àmpliament majoritaris al gegant asiàtic.

Els atemptats i els enfrontaments entre grups radicals uigurs i les forces de l'ordre han empitjorat els últims anys com a conseqüència del sentiment d'impotència que s'ha apoderat d'aquesta ètnia minoritària davant Pequín. Els uigurs es consideren oprimits socialment i culturalment per la política que desenvolupen les autoritats comunistes, que els acusen de separatistes i terroristes, i els més joves opten per la violència com a resposta.

27-IX-14, I. Ambrós, lavanguardia

Ilham Tohti llama a la paz entre etnias en China desde la cárcel

Pekín, 24 sep (EFE).- El catedrático uigur y activista moderado Ilham Tohti, sentenciado ayer a cadena perpetua por "separatismo", hizo hoy un llamamiento por la paz entre etnias en China desde la cárcel, después de que diversas voces aseguraran que su caso puede elevar la tensión étnica en el país asiático. "La paz es...

China condena a cadena perpetua a un intelectual moderado de Xinjiang Premium

La justicia china condenó ayer a cadena perpetua al profesor universitario uigur Ilham Tohti, tras considerarlo culpable de separatismo. Un veredicto que es interpretado por la comunidad internacional como una demostración de que las autoridades no están dispuestas a tolerar la menor crítica, por moderada que sea, a su política...

La Casa Blanca insta a Pekín a "liberar" al intelectual uigur Ilham Tohti

Washington, 23 sep (EFE).- La Casa Blanca manifestó hoy su "profunda preocupación" por la sentencia a cadena perpetua de un tribunal de China al intelectual uigur Ilham Tohti tras considerarle culpable de "separatismo", e instó a Pekín a "liberar al profesor así como a sus estudiantes que siguen detenidos". "Creemos que...

Image