entrevista a Lobsang Sangay, Primer Ministre del Govern tibetà a l’exili

entrevista a TV3, 1'43"

Lobsang Sangay. Tinc 46 anys. Vaig néixer tibetà a l'exili indi i visc a Dharamsala (Índia). Sóc primer ministre del Govern tibetà a l'exili. Estic casat i tinc una filla de 8 anys. Sóc demòcrata i liberal-social. Sóc budista, més filosòfic que pregador. Un dia tornarem a viure al Tibet com a tibetans!

Lobsang Sangay és un home simpàtic, format, doctorat en Dret per Harvard, culte, benhumorat, coratjós i equànime, representant dels tibetans a l'exili per votació democràtica: és el primer ministre del Sikyong (Govern tibetà a l'exili), del 2011 al 2016, i màxima autoritat política dels 200.000 tibetans fora del Tibet (el Dalai-lama n'és el líder espiritual). Sangay viatja pel món buscant suport a l'anomenada Via Intermèdia: consistiria a recuperar autonomia política i cultural per al Tibet... sense secessionar-se de la Xina, i que s'acabi l'actual repressió genocida. L'enfocament de la Via Intermèdia (Umaylan, en tibetà) es detalla aquí: Mwa.tibet.net/es/#

Com està el Dalai-lama?

De meravella, està desbordant de salut i optimisme!

El veu sovint?

Gairebé cada setmana despatxem a Dharamsala, i sempre en surto renovat! Entro amb la meva llista de problemes i n'hi ha prou amb deu minuts en la seva presència per veure que són ximpleries.

Per què?

La seva mescla de monjo ingenu i de savi polític em relaxa, el seu somriure m'infon pau: de sobte, tot està bé!

Però no tot està bé...

Surto inspirat per aconseguir que els tibetans exiliats puguem tornar un dia al Tibet i viure segons la nostra identitat cultural.

En un Tibet independent?

No demanem independència, només una autonomia cultural dins de la Xina.

No voldria un Tibet lliure?

No som secessionistes, som realistes: n'hi hauria prou amb una autonomia com la catalana a Espanya. Ho vam demanar a la Xina en un memoràndum de l'any 2010 anomenat Via Intermèdia.

I què diu la Xina?

No contesta. La nostra proposta és tan raonable que la temen. Tem el prestigi del Dalai-lama, la seva ascendència al Tibet.

Al Tibet segueixen el Dalai-lama?

Un dia van sentir que el Dalai-lama desaprovava l'ús ornamental de pells d'animals protegits: el Tibet es va omplir de fogueres i els tibetans van cremar aquestes pells! I eren molt valuoses per a ells! Tu renunciaries a les teves millors joies? La Xina veu això... i s'inquieta. I augmenta la repressió.

Com reprimeix la Xina els tibetans?

Incentiva els xinesos a casar-se amb tibetanes, per apartar-les de la seva cultura. Prohibeix la llengua tibetana a l'escola... Des del 2009 s'han immolat a l'estil bonze 132 tibetans... Per defensar la seva cultura se'ls empresona i tortura fins a la invalidesa o la mort: immolar-se és un mal menor!

Ho aprova vostè?

No! La vida és massa preciosa, és millor preservar-la per protestar.

Quants tibetans ha matat la Xina?

La invasió i repressió ha exterminat un milió de tibetans, ha destruït 6.000 monestirs, el 98% dels que hi havia el 1950, ha assassinat els monjos...

La matança

va afectar

la seva família?


El meu pare era un jove monjo al monestir de Litang, destruït per bombes xineses el 1956, i es va fer guerriller tibetà.

Malgrat la seva fe budista, pacífica?

Sí, en legítima defensa. Va fugir a l'Índia. També la mare, amb 17 anys, que es va trencar una cama pel camí. Van acabar prop del Dalai-lama, el meu pare com a escorta.

Vostè succeirà el Dalai-lama?

No! És el catorzè dalai-lama, i quan es mori es reencarnarà en el quinzè.

Perdó, però ell ha declarat que podria ser l'últim dalai-lama..



. Llavors vostè...

Ha declarat que no n'hi ha d'haver per força cap altre..., però això ho decidiran després de la seva mort els tibetans budistes creients!

Qui localitzarà el nou dalai-lama?

És una funció del Panchem-lama... El Dalai-lama va assenyalar el nou Panchem-lama el 1989, era un nen de cinc anys... i la Xina el va segrestar, i a tota la seva família!

Ara tindria 25 anys: on és?

Ningú no ho sap! I la Xina va nomenar un altre panchem-lama, un farsant, esclar.

Així doncs, el Govern xinès elegirà el futur dalai-lama...

L'atea Xina, que condemna la religió com a verí, buscarà el líder religiós reencarnat? Ha! Ha! Seria com si Fidel Castro decidís elegir el futur papa catòlic!

Sent que té suport a Europa?

No, veig que els seus líders polítics s'incomoden davant meu, que m'eviten.

Per por cerval a la Xina, esclar.

Quin gran error: si tens por d'algú, aquest ho aprofitarà. No en tingueu! Jo no en tinc.

Però la Xina té els diners.

I els diners valen més que la llibertat, igualtat, fraternitat, democràcia i drets humans? Vaig estudiar a Europa i jo crec en aquests valors, però els líders europeus ja no!, prefereixen els diners a la moral.

Té raó... Canviarà alguna cosa a la Xina amb la revolta de Hong Kong?

Aquesta gent que avui s'enfronta a Pequín és rica, té diners, però defensa la moral: més llibertat, democràcia, drets... El Govern xinès els mataria a trets si no hi hagués la CNN davant... És un estira-i-arronsa important, interessant! Ja veurem què passa...

Quin és ara el seu gran somni?

Respirar cada matí l'aire fresc del Tibet! Despertar al país dels meus pares, viure amb tots els tibetans, orgullosos de la seva identitat, llengua i cultura.

Expulsaria els xinesos del Tibet?

No! Cada matí, el Dalai-lama medita compassivament: envia amor a l'enemic i recull el seu odi, i també es prepara per a l'altra vida... Només així podràs vèncer el teu enemic, i només així podràs vèncer la mort! De Sa Santedat n'aprenc cada dia...

Els meus respectes a aquest home.

De part seva... Ell sap molt bé que tot és buit i que res no és permanent, i se li nota.

20-X-14, V-M. Amela, lacontra/lavanguardia