a Kobanê es defensa la nostra llibertat: la deixarem caure com Srebrenica?!

informació al dia aquí, aquí, ...

La ferotge defensa dels kurds davant les milícies de l'Estat Islàmic (EI) a Kobane, al nord de Síria, sembla que té les hores comptades. No tant per falta de reforços ni moral per lluitar de manera suïcida, sinó per no disposar de prou munició ni armes pesades després de gairebé quatre setmanes de setge. Els atacs de l'Estat Islàmic es van intensificar ahir i de poc serveixen ja els bombardejos de la coalició -ahir n'hi va haver sis als voltants de Kobane-, ja que la lluita s'ha traslladat als carrers.

Assetjats per tres punts cardinals -sud, est i oest-, als kurds d'aquesta ciutat ja només els queda la zona nord, la fronterera amb Turquia, per proveir-se d'armes i munició. I tot i això Ankara ha tancat la frontera amb pany i clau a tot aquell que intenti ajudar-los. Tant la coalició liderada per Washington com l'enviat especial de l'ONU per a Síria, a més de comandants de les milícies kurdes que resisteixen a Kobane -principalment la Unitat de Protecció Popular (YPG)- han advertit que, en cas de no poder disposar aviat de més bales i armes més potents, una matança a la població kurda pot ser imminent. Tot i això, el Govern turc no desitja reforçar de cap manera unes milícies que són considerades com la branca siriana de l'organització armada Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Precisament la decisió d'Ankara de no ajudar la YPG ha desencadenat durs enfrontaments a Turquia, on ja s'han comptabilitzat 38 morts des de dimarts.

La marea negra de l'Estat Islàmic continua avançant en tot cas i també augmenta la pressió sobre les forces de combat a l'Iraq: amb dos atacs consecutius, els gihadistes van intentar ahir prendre l'estratègica ciutat d'Amirijat al-Fal·lujah, a la província d'Anbar, entre Bagdad i la frontera siriana. Al seu torn, a Jalaula, a prop de la frontera amb l'Iran, vint persones van ser flagel·lades ahir en una plaça pública per membres de l'Estat Islàmic. El seu delicte: no haver assistit a les oracions de divendres.

12-X-14, R.Ginés, lavanguardia

Si cau Kobane pot arribar una matança. I ara mateix la possible matança és més a prop: les milícies de l'Estat Islàmic (EI) van avançar ahir en el setge a què tenen sotmesa la localitat de majoria kurda al nord de Síria des de fa ja gairebé quatre setmanes. Ara ocupen gairebé la meitat de la ciutat i ja han aconseguit el control del quarter general de les forces kurdes, a l'est de la població.

De poc van servir els bombardejos també ahir de la coalició liderada per Washington i la resistència ferotge de les milícies de la Unitat de Protecció Popular (YPG), que a poc a poc es queda sense munició. En canvi, malgrat els atacs aeris, els gihadistes es reforcen amb homes i armes procedents de les ciutats sirianes d'Alep i Al-Raqqa. Calculen que, en algun punt, es troben a no pas més d'un quilòmetre de la frontera turca.

Lluny de la frontera siriano-turca, a Ginebra, l'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, alertava ahir d'una possible matança de civils a la disputada ciutat siriana. Entre 500 i 700 civils, majoritàriament ancians, encara són a Kobane, va dir. A més dels habitants de la ciutat, a la frontera entre Turquia i Síria hi ha entre 10.000 i 13.000 refugiats. Tots podrien caure en mans de l'Estat Islàmic, segons Mistura.

"Recordeu Srebenica? Nosaltres sí", va asseverar Mistura, que va advertir que a Kobane ara es pot repetir la matança de fa gairebé vint anys. Per això va demanar a Turquia que deixi creuar la frontera als kurds que volen reforçar les milícies que lluiten de manera desesperada contra l'Estat Islàmic a Kobane. Lluny d'això, l'exèrcit turc va fer públic ahir que les seves tropes havien disparat contra uns 4.000 o 5.000 kurds que es dirigien a la frontera per afegir-se a la resistència a Kobane. Alguns van quedar ferits en l'intent.

Si cau Kobane, no només hi pot haver un bany de sang al nord de Síria. També provocaria molt probablement una recrudescència dels disturbis a Turquia. Els que hi ha hagut des de dimarts a causa de la sort de Kobane ja han deixat almenys 36 morts i 360 ferits. 1.113 edificis han quedat fets malbé, així com 1.100 vehicles militars. Els detinguts ja arriben a 1.024.

Els enfrontaments, que ja han arribat a diverses universitats, tenen com a contrincants els prokurds d'una banda i els islamistes i els ultranacionalistes per l'altra. S'utilitzen matxets i bastons, però la majoria de les morts han estat causades per armes de foc.

Els toc de queda que s'ha imposat a Diyarbakir i en onze comarques, també al sud-est de majoria kurda, així com l'emergència en els disturbis d'un grup integrista conegut com el Hizbul·lah turc -sunnites majoritàriament kurds- han fet témer el pitjor a molts turcs: el retorn dels anys de plom, els noranta, quan el país, sobretot el sud-est, vivia en una permanent sensació de guerra civil.

11-X-14, R.Ginés, lavanguardia