per Kobanê, onada de protestes kurdes a Turquia



Els kurds de Turquia ahir van dir prou. Prou a la connivència del govern islamista turc de l'AKP amb el grup armat Islamic State (IS), prou de deixar-los passar la frontera impunement, prou de trens amb armes que entren per la part est de Síria, prou reprimir els kurds que són a la frontera volent anar a ajudar a Kobanê, prou de reprimir els refugiats de Kobanê, prou de complicitat amb qui està al llindar de cometre un genocidi.

Foren 22 protestes simultànies al Kurdistan turc i a algunes ciutats turques (on hi viu una important comunitat kurda). La majoria de marxes foren pacífiques però en alguns casos es van fer protestes més contundents. La policia turca va respondre amb duresa ajudada, en molts casos per simpatitzants d'IS entre ells del partit fonamentalista Hür Dava Partisi (Partit de la Causa Lliure en turc) a la part est de Turquia i amb els ultres de l'MHP a l'oest. En total hi va ha ver 14 persones mortes, 8 d'elles a la regió d'Amed. Les imatges d'Amed amb fumeres a diversos punts són prou gràfiques de l'abast dels incidents (foto inicial). Es van atacar seus del partit al govern, AKP, del partit ultra imperialista turc MHP per part dels manifestants kurds i del BDP per part dels ultres i dels islamistes.




                             Concentració a la matinada a Amed malgrat el toc de queda. Foto @gokmenctnky

La situació a Istambul fou també d'alta violència amb 98 persones detingudes. I barricades. El govern turc va decretar el toc de queda a sis províncies i va desplegar l'exèrcit però això no va evitar que a ciutats com Amed hi hagués concentracions fins a la matinada (veure foto adjunta) i incidents a la regió de l'Egeu també fins a altes hores.